Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Να προσχωρήσει η Υπερδνειστερία στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας

Εκκληση των κατοίκων της Υπερδνειστερίας προς τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Σε σχέση με την επικείμενη εξέταση στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας του ζητήματος της επικύρωσης του Συμφώνου για τις Αρχές των Διακρατικών Σχέσεων της ΣΟΣΔ Ρωσίας και της ΣΣΔ της Μολδαβίας από τις 22 Σεπτέμβρη του 1990, η Οργανωτική Επιτροπή του κοινωνικού κινήματος "Για την προσχώρηση της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στην Ενωση Λευκορωσίας και Ρωσίας" απευθύνθηκε στους βουλευτές της Δούμας με την παράκληση να σκεφτούν, αν αυτό το Σύμφωνο συμφέρει τη Ρωσία.

"Γιατί γίνονται όλα αυτά με τόση βιασύνη, μυστικότητα και με τέτοια βάναυση πίεση; ", αναφέρεται στην έκκληση. "Μήπως γιατί ο ΟΑΣΕ παίρνει μια πίσω από την άλλη τις αποφάσεις για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Μολδαβία (Υπερδνειστερία);! Μήπως γιατί υπάρχει μια ανάλογη απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ;! Και για άλλη μια φορά θα δείξουν στη Ρωσία την πόρτα;!".

Η Οργανωτική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι μόλις στις 22 Σεπτέμβρη του 1990, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία της ΕΣΣΔ, υπογράφηκε αυτό το Σύμφωνο και την 1 Οκτώβρη 1990 το Ανώτατο Σοβιέτ της ΣΣΔ της Μολδαβίας το επικύρωσε, ύστερα κιόλας από έναν μήνα, στις 2 Νοέμβρη 1990, στην πόλη Ντουμποσάρι της Υπερδνειστερίας όπου χύθηκε το πρώτο αίμα. Η Υπερδνειστερία έθαβε τους πρώτους νεκρούς της. Την ίδια περίοδο στη Μολδαβία ο εθνοφασισμός ανακηρύχτηκε σε κρατική πολιτική και τα συνθήματα "Βαλίτσα - σταθμός, Ρωσία", "Οι Ρώσοι πέρα από το Δνείστερο, οι Εβραίοι στο Δνείστερο! " καθόριζαν την ιδεολογία της. Ακολούθησε ο πόλεμος του 1992... Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες σακατεμένοι, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καταστραμμένες πόλεις και χωριά, μαζική έξοδος συμπατριωτών από τη Μολδαβία. Χάρη στην αδελφική υποστήριξη όλων των αδελφών λαών και πριν απ' όλα της Ρωσίας, η Υπερδνειστερία άντεξε, νίκησε σ' αυτό τον πόλεμο. Ο λαός της Υπερδνειστερίας με τον πιο δημοκρατικό τρόπο - το δημοψήφισμα, ίδρυσε τη Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας και σήμερα πάνω από 700.000 κάτοικοί της είναι έτοιμοι να υπογράψουν την έκκληση για την εισδοχή της στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Και η έκκληση συνεχίζει: "Αξιότιμε βουλευτή της Κρατικής Δούμας και αγαπητέ συμπατριώτη, προσπαθούν να σε πείσουν, ώστε μ' ένα πάτημα του κουμπιού να επαναφέρεις την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία της εποχής του 1990, να περάσεις πάνω από τα θύματα του πολέμου του 1992, να σβήσεις τα 8 χρόνια των προσπαθειών της διαπραγματευτικής διαδικασίας, να στερήσεις τις ελπίδες των συμπατριωτών στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία και να αναγνωρίσειςτην ανημπόριατης Ρωσίας μπροστά στην πίεση των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα η ηγεσία της Δούμας προσπαθεί να σε πείσει για τη δήθεν νομιμόφρονη στάση του προέδρου της Μολδαβίας Πιοτρ Λουτσίνσκι απέναντι στη Ρωσία και το υπουργείο Εξωτερικών για το όφελος της Ρωσίας από την επικύρωση. Δυστυχώς, αυτές τις διαβεβαιώσεις μια σειρά βουλευτές, μεταξύ τους και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, εξακολουθούν να τις πιστεύουν, νομίζοντας με αφέλεια ότι ο Π. Λουτσίνσκι είναι ακόμα γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Μα αυτός μέσα σ' ένα χρόνο διακυβέρνησής του έκανε περισσότερα για το ξεχαρβάλωμα της ΚΑΚ και την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ, απ' ό,τι οι προκάτοχοί του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ου. Κόεν, η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι υπόδειγμα στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη". Και στη Ρωσία μερικοί τρέφουν απατηλές ελπίδες να διατηρήσουν τη Μολδαβία στη σφαίρα των συμφερόντων της. Δυστυχώς, οι οπαδοί της επικύρωσης δεν έχουν ως γνώμονα τα συμφέροντα της Ρωσίας. Χάρη σ' αυτό μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια στις συστάσεις και τα πορίσματα των περίπου 10 επιτροπών της Δούμας, της ειδικής επιτροπής της Κρατικής Δούμας για διευθέτηση της σύγκρουσης, των κοινοβουλευτικών ακροάσεων στις 9 Δεκέμβρη 1997, στις συστάσεις του Συμβουλίου των συμπατριωτών;..".

Με αυτά τα πικρά, γεμάτα απόγνωση λόγια, απευθύνονται οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας. Στην επιστολή αυτή τα πράγματα μπαίνουν ξεκάθαρα, φαίνεται καθαρά ποιοι προδίνουν σήμερα το λαό της Υπερδνειστερίας, που όλο το "φταίξιμό" του είναι ότι δεν ήθελε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και ήδη 8 χρόνια κρατάει σταθερά τις θέσεις του. Και μια είναι η επιθυμία του - να είναι μαζί με τη Ρωσία, να ενταχθεί στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Δυστυχώς, η Ρωσία απωθεί την Υπερδνειστερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο «αποσταθεροποίησης»(2023-03-18 00:00:00.0)
Ζητά την ένταξή της στη Ρωσία(2009-10-07 00:00:00.0)
Νέα συμφωνία με παραμονή των ρωσικών δυνάμεων(2009-03-19 00:00:00.0)
Οξυνση με τη Ρωσία(2005-03-06 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστικό συλλαλητήριο(2003-12-02 00:00:00.0)
Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία(1997-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ