Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΦ - ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι σπουδαστές μπλόκαραν τα ΠΣΕ

Στα "μουλωχτά" προσπάθησαν χτες προϊστάμενοι των τμημάτων του ΤΕΙ Πειραιά να δημιουργήσουν Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των σπουδαστών και των καταδικαστικών αποφάσεων τριών γενικών τους συνελεύσεων, οι οποίες τάσσονται κατά των ΠΣΕ.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των σπουδαστών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), οι οποίοι μόλις το έμαθαν, μπήκαν στην αίθουσα που συνεδρίαζαν οι καθηγητές, "διαλύοντας" κυριολεκτικά τη συνεδρίαση, μπλοκάροντας έτσι το στήσιμο των ΠΣΕ. Φωνάζοντας συνθήματα όπως"Με ΠΣΕ δεν πολεμάτε την ανεργία, διαλύεται η εκπαίδευση και όλη η παιδεία", "Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, μας θέλουνε αμόρφωτους για τσάμπα εργασία", δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει.

Μερικοί από τους καθηγητές που εισηγούνται για τα ΠΣΕ, φανερά ενοχλημένοι από την αιφνιδιαστική είσοδο των σπουδαστών στην αίθουσα που συνεδρίαζαν, έκαναν λόγο για έλλειψη "ακαδημαϊκού ήθους" και δημοκρατίας των σπουδαστών, και για παιχνίδι εντυπώσεων.

Μιλώντας στο "Ρ" ο γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΤΕΦ και μέλος των ΠΚΣ, Γ. Δούρος, επισήμανε ότι "θα μας βρουν αντιμέτωπους οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση και έχουνστόχο την υποβάθμιση των σπουδών μας. Κανένα ΠΣΕ, σε καμία σχολή".

Σε ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ ΤΕΙ Πειραιά τονίζουν: "Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει την πιο σκληρή πολιτική των τελευταίων δεκαετιών χτυπώντας αλύπητα εργάτες, αγρότες, νεολαία στο χώρο της εκπαίδευσης, προχωρά η εφαρμογή του νόμου 2525/97. Η κυβέρνηση, έχοντας σκοπό να ξεμπερδεύει με ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, κάνοντας ταυτόχρονα καθεστώς τη στείρα και αποκομμένη κατάρτιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωρά όπως όπως και με λογικές "να μην πάρουν χαμπάρι" στην προώθηση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του οργάνου διοίκησης των ΠΣΕ στο ΤΕΙ Πειραιά, τονίζεται στην ανακοίνωση, συνάντησε την άμεση και δυναμική απάντηση του σπουδαστικού κινήματος. Οι σπουδαστές, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πήραν μέσα από μαζικές συνελεύσεις, μπλόκαραν τις διαδικασίες στησίματος ΠΣΕ. Με αυτό τον τρόπο, έστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αντιμεταρρύθμισή της "θα μείνει στα χαρτιά", ενάντια στις μεθοδεύσεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που στηρίζουν τόσο το νόμο 2525 όσο και την εφαρμογή των ΠΣΕ, παρά και ενάντια των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων".

Οι ΠΚΣ επισημαίνουν τέλος, ότι με το χτεσινό "μπλόκο" κερδήθηκε μια μάχη, αλλά για να κερδηθεί ο πόλεμος χρειάζεται αυτό το "μπλόκο" να διευρυνθεί, να μεγαλώσει, να συναντήσει τα άλλα μπλόκα στην κυβερνητική πολιτική, αυτά των εργατών, αγροτών, του συνόλου του λαού. "Το μέτωπο παιδείας θα είναι η αρχή του τέλους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", υπογραμμίζουν και σημειώνουν την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο σπουδαστικό κίνημα, στις επερχόμενες εκλογές, με την ενίσχυση των ΠΚΣ, ώστε να γίνουν με καλύτερους όρους οι αγώνες, που είναι ανάγκη να γίνουν και είναι μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ