Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλα συλλαλητήρια σε Αίγιο, Ζάκυνθο και Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς. Σειρά έχουν σήμερα Αρκαδία και Λακωνία, ενώ τη Δευτέρα η Κέρκυρα

Η συσπείρωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που γεννά προβλήματα σε όλους, ήταν το κέρδος του μεγάλου χτεσινού Παναιγιάλειου συλλαλητηρίου, που έγινε το πρωί στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Αιγιάλειας, ο Δήμος Αιγίου, η Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Εργατικό Κέντρο Αιγίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροεισαγωγέων, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών, το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου, ο Σύλλογος Λογιστών, το αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, η ΠΕΑΕΑ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς. Εκτός από τους παραπάνω φορείς, συμμετείχαν ή απέστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης η κοινότητα Ροδοδάφνης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βερίνου Αραβωνίτσας, Μαυρικίου, οι Αγροτικοί Σύνδεσμοι Κουνινάς και Αχλαδιάς, το 9ο Συμβούλιο Περιοχής και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγίου. Απουσίαζαν επιδεικτικά οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προτιμώντας να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική παρά τα συμφέροντα εκείνων που τους ανέδειξαν.

Το συλλαλητήριο άνοιξε με το χαιρετισμό του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της εκκλησίας στον "δίκαιο αγώνα των αγροτών". Ο δήμαρχος Αιγίου Λ. Σιαβελής σημείωσε πως είναι καθήκον όλης της κοινωνίας η στήριξη του αγώνα των αγροτών, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και να κωφεύει στα αιτήματά τους.

Παίρνοντας το λόγο ο κεντρικός ομιλητής, μέλος της ΣΕΑ Κώστας Κερκουλάς σημείωσε πως "τα τελευταία χρόνια οι αγρότες βρίσκονται "με το ένα πόδι στο χωράφι και το άλλο στο δρόμο" κινητοποιούμενοι για τη λύση των προβλημάτων τους. Παράλληλα κι άλλες κοινωνικές ομάδες πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και αντιδρούν. Ολους αυτούς η κυβέρνηση τους κατηγορεί πως υπονομεύουν την οικονομία. Πρόσθεσε πως η οικονομία πλήττεται από εκείνους που παίρνουν το κιλό τα λεμόνια με 18 δρχ. και τα πωλούν 200, που αγοράζουν τα πορτοκάλια με 10 δρχ. και τα πωλούν 100, που παίρνουν το λάδι με 580 δρχ. και το πωλούν 2.000 ενώ το ρύζι από 65 δρχ. που δίνουν στον παραγωγό το πωλούν 420".

Το επόμενο ραντεβού των αγροτών της Αιγιάλειας είναι την Τετάρτη 25 Φλεβάρη έξω από τα δικαστήρια, όπου δικάζονται 22 συνάδελφοί τους για τη συμμετοχή τους στις περσινές κινητοποιήσεις. Το αμέσως επόμενο, στις 15 Μάρτη στο Κιλελέρ όπου θα χτυπήσει ξανά η καρδιά της αγροτιάς.

Ζάκυνθος

Μαχητικό πανζακυνθινό συλλαλητήριο ήταν η απάντηση των αγροτών και του λαού του νησιού στην κυβερνητική πολιτική. Χτες το απόγευμα αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και νέοι συγκεντρώθηκαν στη Νομαρχία συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών, το Εργατικό Κέντρο, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ζακύνθου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Ζακύνθου και το παράρτημα Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ. Στο συλλαλητήριο χαιρέτισε το μέλος της ΣΕ Κυριάκος Νινιώτης, ενώ ο Πρόεδρος της ΣΕ Πέτρος Βισβάρδης εξέφρασε την απόφαση των αγροτών του νησιού να συνεχίσουν συντονισμένα τον αγώνα τους μέχρι τη λύση των προβλημάτων τους. Ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Γιώργος Σταθόπουλος κάλεσε όλο το λαό της Ζακύνθου να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚΖ.

Ηράκλειο

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προχώρησαν από χτες, οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανηρακλειώτικης Συντονιστικής Επιτροπής και απέκλεισαν το κτίριο της Νομαρχίας Ηρακλείου.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί στον κόμβο του Γιόφυρου κι από κει πραγματοποίησαν στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τη Νομαρχία.

Η Πανηρακλειώτικη Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε το μεσημέρι με το Νομάρχη Γιάννη Γαρεφαλάκη και του επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Ο Νομάρχης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα αλλά υποστήριξε ότι η κινητοποίηση ήταν... "ανορθόδοξη" επειδή δε συμμετείχε σε αυτήν η νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) Ηρακλείου.

Η Πανηρακλειώτικη Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τους αγρότες στη 1.00 το μεσημέρι να αποχωρήσουν, ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσει για να πάρει αποφάσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Αρκαδία
Στην Αρκαδία η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών πραγματοποιεί συλλαλητήριο σήμερα στις 12 μ.μ. στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης. Λακωνία

Στη Λακωνία η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Γεωργίας στην περιοχή, πραγματοποιεί Παλλακωνικό συλλαλητήριο σήμερα στη Μονεμβασιά. Θα γίνει προσυγκέντρωση αγροτών στη 1.30 μ.μ. στο χωριό Συκιά και στη συνέχεια οι αγρότες με τα μηχανήματά τους θα πορευτούν προς τη Μονεμβασιά.

Κέρκυρα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) καλεί τον λαό του νησιού να συμμετάσχει στο Παγκερκυραϊκό Αγροτικό Συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο της Νομαρχίας.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Κέρκυρας είναι η προστασία της τιμής παραγωγού με την καθιέρωση τιμής ασφαλείας στο λάδι, η καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης για τη στήριξη του παραγωγού ίση με 300 δρχ. το κιλό. Επίσης, οι αγρότες της Κέρκυρας ζητούν την επιδότηση στα κιλά παραγωγής και όχι στα δέντρα, αλλά και την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου με κρατική ευθύνη.

  • Παράλληλα το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο αγωνιστικό συλλαλητήριο της Δευτέρας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ