Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απόφαση είναι πλέον των αγροτών
  • Κυβερνητικός εμπαιγμός ολκής σε βάρος της αγροτιάς αποδείχτηκε η χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα δίκαια αιτήματα
  • Ο λόγος τώρα στους αγρότες που θα αποφασίσουν για τη συνέχεια, δήλωσε εκ μέρους της αντιπροσωπείας των αγροτών ο Βαγγ. Μπούτας
  • Συνελεύσεις σήμερα στα μπλόκα

Μια ακόμα κίνηση εμπαιγμού της κυβέρνησης κατά των αγροτών αποδείχτηκε η χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας ανάμεσα στους εκπροσώπους των εξεγερμένων αγροτών από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αντίθετα, με δηλώσεις που έκανε εξ ονόματος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας (στην οποία συμμετείχαν και οι δύο υφυπουργοί Γεωργίας Δ. Σωτηρλής και Β. Γερανίδης,ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και η διοίκηση της ΑΤΕ) ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αναφέρθηκε, με γενικόλογες δηλώσεις του τύπου "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", στα προβλήματα των αγροτών και προσπάθησε να κρύψει την άρνησή τους να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Ειδικότερα, επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα περί του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Κι αυτό ενώ, στην πραγματικότητα, και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες για δήθεν αναδιαρθρώσεις και για έργα υποδομής κλπ., η παραγωγή συρρικνώνεται και αποδιαρθρώνεται, εξαιτίας ακριβώς της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της μείωσης των αγροτικών επενδύσεων και της μείωσης της συνολικής χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της ασυδοσίας των τιμών στα γεωργικά εφόδια.

Σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός περιορίστηκε να πει μόνο ότι η κυβέρνηση μελετά με επιτροπές αν και πότε και πόσο και για ποιους θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Τα ίδια, δηλαδή, ακριβώς που δήλωνε και πέρυσι, όπως τα ίδια δήλωνε και ο συνάδελφός του υπουργός Γεωργίας το 1994, όταν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας είχαν αποκλείσει την Εθνική...

Κι ενώ απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για τα άλλα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών μίλησε για... "επιτυχίες στις Βρυξέλλες" π.χ. για το βαμβάκι σχετικά με τον καθορισμό της συνυπευθυνότητας, ενώ για το βασικό πρόβλημα, αυτό των περιορισμών στην παραγωγή, δεν είπε κουβέντα. Οσο για το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή παρέπεμψε στο αίτημα προς την ΕΕ για ιδιωτική αποθεματοποίηση 30.000 τόνων (την ώρα που οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν με τιμές κοψοχρονιάς), ενώ για τα εσπεριδοειδή παρέπεμψε σε... αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν για να λυθεί, τάχα, το πρόβλημα!

Τέλος, αφού διευκρίνισε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των αγροτών, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν περισσεύματα στον προϋπολογισμό (δεν εξήγησε πώς βρίσκουν... όταν πρόκειται για επιδοτήσεις στους μεγαλοβιομηχάνους κλπ.), έκανε λόγο για τη διαφορετική στρατηγική της κυβέρνησης (σε σχέση με αυτά που αγωνίζονται οι αγρότες) που σηματοδοτείται από την... προσαρμογή σ' ό,τι αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και τις αναδιαρθρώσεις (για εγκατάλειψη των καλλιεργειών και μείωση της αγροτικής παραγωγής δηλαδή... ), που προωθούνται για το ξεκλήρισμα των αγροτών. Ενώ διαπίστωσε "θετικά σημεία" ακόμα και στη γνωστή "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", που έχει στόχο το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το κυβερνητικό κλιμάκιο επιχείρησε μια ακόμα φορά να εξαπατήσει τους αγρότες και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη πως τάχα ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων, ενώ στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης περιορίζεται στην πειθήνια εφαρμογή όσων αποφασίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Οι αγρότες

Μιλώντας εκ μέρους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και των εκπροσώπων των αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και τη Νότια Ελλάδα, ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση:

"Θέσαμε όλα τα προβλήματα των αγροτών της χώρας. Για μια φορά ακόμα η κυβέρνηση, μέσω του κλιμακίου, αρνήθηκε να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα, παρέπεμψε για το μακρινό μέλλον το πετρέλαιο, αποκλείοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες με την πρόταση που έκανε.

Βεβαίως, μετά απ' αυτή την εξέλιξη θα μεταβούμε στα μπλόκα, όπου αύριο στις 10 η ώρα θα γίνει συγκέντρωση όλων των αγροτών που συμμετέχουν στον αγώνα - και αυτοί που δε συμμετέχουν είναι πάρα πολλοί που περιμένουν και θα 'ρθουν - για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Ολα τα υπόλοιπα που κατά καιρούς δήλωνε ο κ. Τζουμάκας και η κυβέρνηση, αλλά κι αυτά που μας είπε ότι το κόστος των αιτημάτων είναι 937 δισ. είναι ψευδή, δεν έχουν καμία βάση. Είναι χρήματα τα οποία αφαιρέθηκαν απ' τους αγρότες, είναι χρήματα τα οποία δε θα καταβάλει σε καμιά περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός. Και σαν νούμερα δεν είναι τόσα. Είναι πολύ λιγότερα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δε δέχτηκε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα".

Για το πετρέλαιο

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το "φτηνό πετρέλαιο", ο Βαγγ. Μπούτας είπε: "Δεν ξέρουμε τι είπε ο υπουργός στη συνέντευξη, αλλά σε μας είπε ότι σκέφτονται για τρεις περιπτώσεις να δουν (θερμοκήπιο, ξηραντήρια και ανεμομείκτες), χωρίς να ανακοινώσουν ποια θα είναι η μείωση του πετρελαίου. Τους μικρούς και μεσαίους αγρότες τους βγάζουν απ' έξω απ' ό,τι καταλαβαίνετε".

Για τις δίκες

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δίκες αγροτών, ο Βαγγ. Μπούτας απάντησε: "Απέρριψε και το αίτημα να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία", λέγοντας ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη κτλ., τα γνωστά δηλαδή που αναμασούνε όλο αυτό το διάστημα".

Κάνουμε αγώνα πατριωτικό

"Δεν τα ξέρατε αυτά πριν έρθετε στη συνάντηση;", ρώτησε κάποιος δημοσιογράφος.

"Επειδή τα ξέραμε, γι' αυτό βγήκαμε στους δρόμους", είπε ο Βαγγ. Μπούτας. "Και στους δρόμους βγήκαμε, για να διαπραγματευτούμε. Και να πιέσουμε, για να μας λύσουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση μάς έδωσε αυτή την απάντηση. Αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις από τους αγρότες και τα μπλόκα. Επειδή είστε απ' όλα τα ΜΜΕ εδώ, ερχόμενος στο δρόμο, άκουσα πολλούς σταθμούς που βρίζανε τους αγρότες από πάνω μέχρι κάτω. Και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν αν θα κλείσουν τους δρόμους. Εμείς δε βγαίνουμε στο δρόμο για να κλείσουμε το δρόμο, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Και τα προβλήματά μας δε βλέπουμε να προωθούνται (σ.σ. από τα ΜΜΕ) για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Αθήνας. Οτι ο παραγωγός πουλάει π.χ. το σιτάρι 42 δραχμές και ο εργαζόμενος παίρνει το ψωμί 400 δραχμές, πουλάει το λάδι 550 δραχμές και ο εργαζόμενος το παίρνει 2.000 δρχ., το ρύζι 70 δραχμές και ο εργαζόμενος το αγοράζει 600 δραχμές. Γι' αυτά πρέπει να ενημερώσετε τους εργαζόμενους, για να μάθουν και να ξέρουν τι αγώνα κάνουμε. Κάνουμε αγώνα πατριωτικό, γιατί θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας και να είμαστε αυτάρκεις ως χώρα. Να μην είμαστε εξαρτώμενοι...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ