Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα

Το κάλεσμα των συντονιστικών μαθητών για διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση βρήκε ανταπόκριση στους μαθητές σε πολλές γωνιές της χώρας, που πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήρια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι μαθητές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και πραγματοποιούν συσκέψεις με φορείς των γονιών, εργαζόμενους, καθηγητές.

Στη Θεσσαλία

Χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρισας, του Βόλου και της Καρδίτσας διαδήλωσαν στους δρόμους των πόλεων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Από δεκάδες σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη, και από άλλα που λειτουργούν, ξεκίνησαν πορείες μαθητών που έφτασαν στις νομαρχίες.

Στη Λάρισα οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, την οποία και "πλημμύρισαν" με νεανικό ενθουσιασμό και το πάθος του αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση. Μετά τη συγκέντρωση, όπου χαιρέτισε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία Λάρισας. Μαζικό και δυναμικό ήταν και το μαθητικό συλλαλητήριο στο Βόλο.Διαδήλωση μαθητών έγινε και στη Σκόπελο.

Και στην Καρδίτσα η συγκέντρωση και η πορεία των μαθητών προς τη Νομαρχία διακρινόταν για τη μεγάλη συμμετοχή και το δυναμισμό τους. Οι Καρδιτσιώτες μαθητές έδωσαν ραντεβού σήμερα στα μπλόκα της Εθνικής οδού, για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Μαζική συγκέντρωση μαθητών έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα και στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι τη Νομαρχία Εύβοιας, όπου οι μαθητές έκαναν συμβολική κατάληψη του δρόμου. Πιέσεις και εκβιαστικά διλήμματα για "απουσίες" και "μη πραγματοποίηση 5ήμερων εκδρομών" που τέθηκαν σε μαθητές από ορισμένους "θερμόαιμους" διευθυντές σχολείων και η γενικότερη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, λειτούργησαν ανασταλτικά σε ορισμένα σχολεία. Τη μεθόδευση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ και η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Χαλκίδας". Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν και οι ΠΚΣ του ΤΕΙ Χαλκίδας.
  • Στη Λάρυμνα,οι μαθητές έκαναν χτες συγκέντρωση και πορεία, ενώ σήμερα θα έχουν συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.
  • Την αντίδρασή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο εξέφρασαν χτες στο Ηράκλειο δεκάδες μαθητές που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο νομαρχιακό κατάστημα και συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. Το συλλαλητήριο των μαθητών στήριξε η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου και ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών του νομού.
  • Στα Γιάννενα,μαθητές μαζί με φοιτητές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στη Νομαρχία. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών έχουν ήδη εκφράσει τα Σωματεία Οικοδόμων, Συνταξιούχων και Μετάλλου, καθώς και το ΔΣ του συλλόγου της Φοιτητικής Εστίας Δουρούτης. Σήμερα, οι μαθητές καλούν τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη για την παιδεία στο κλασικό λύκειο.
  • Στην Κέρκυρα,οι μαθητές συναντήθηκαν στα ΓΕΛ και έκαναν χτες δυναμική πορεία στη Νομαρχία, ενώ σήμερα έχουν προγραμματίσει σύσκεψη στο 1ο ΤΕΛ με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.
  • Στη Ζάκυνθο,όπου σε κατάληψη βρίσκονται το ΕΠΛ, ΤΕΛ, Μουσικό Γυμνάσιο, Αθλητικό Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.
  • Στην Κεφαλονιά,οι μαθητές πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία.
  • Στην Καλαμάτα,σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 2ο ΤΕΛ, στα οποία, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε χτες "περιοδεία", απειλώντας τους μαθητές.
  • Κλειστά είναι από χτες όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Μεσολόγγι,στο πλαίσιο της διήμερης πανελλαδικής προειδοποιητικής κατάληψης, ενώ σήμερα το πρωί οι μαθητές διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πόλη.
  • Στο Δίστομο,οι μαθητές πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη για την παιδεία στο γενικό Λύκειο της πόλης.
  • Στην Κάλυμνο,όλα τα λύκεια τελούν υπό κατάληψη, ενώ σήμερα το πρωί οι μαθητές του νησιού πραγματοποιούν πορεία.
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών στη Χίο,όπου από την περασμένη Τετάρτη βρίσκονται σε κατάληψη το 3ο ΓΕΛ Χίου, τα δύο ΤΕΛ Βροντάδων και Χίου, το Ναυτικό Λύκειο Καρδαμύλων, 1ο, 2ο, 3ο Γυμνάσιο Καρδαμύλων, το Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κάμπου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ