Παρασκευή 13 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρισα

Συγκέντρωση και στην Αθήνα, όπου τα προεδρεία των Ενώσεων συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Με δύο συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και τη Λάρισα, οι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους.

Το σύνθημα "Λαός κι αστυνομία, η δύναμη είναι μία", δονούσε χτες το βράδυ το κέντρο της Λάρισας. Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και αγροφύλακες και, από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, όπου μίλησαν, αναφερόμενοι στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης,οι πρόεδροι των Ενώσεων των θεσσαλικών νομών, εκπρόσωποι των πυροσβεστών, των λιμενικών, των αγροφυλάκων και των συνταξιούχων αστυνομικών. Στις ομιλίες, τονίστηκε ιδιαίτερα η αντίθεση όλων στη χρησιμοποίηση της αστυνομίας σαν μοχλού υλοποίησης των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών και σαν μηχανισμού καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Χαιρέτισαν ο Αχ. Κανταρτζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γ. Νταφούλης, από την ΠΑΣΕ, ο Στ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Β. Κουτσογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Παπαδημητρούλιας,πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συγκλονιστική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους αστυνομικούς να κρατάνε πανό και να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα, όπως:"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε","Η υπερωρία είναι εργασία, πρέπει να πληρώνεται στην αστυνομία", "Οχι άλλα "θα", γιατί θα 'ρθουμε ξανά" και άλλα.

Το δικό τους χρώμα έδιναν οι γυναίκες αστυνομικίνες που μοίραζαν προκηρύξεις στους Λαρισαίους, οι οποίοι χειροκροτούσαν απ' τα πεζοδρόμια, και οι αγροφύλακες που είχαν το δικό τους πανό.

Η πορεία έφτασε στη νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα και μετά στο Αστυνομικό Διοικητήριο. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Ενώσεων Αστυνομικών Θεσσαλίας επισκέφθηκε την Περιφέρεια.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, τα προεδρεία των ενώσεων των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών επισκέφτηκαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άνιση μεταχείριση που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ενώ έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί συνάδελφοί τους. Ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. Πήρε το ψήφισμα που του επέδωσαν και υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει ως την ερχόμενη Τρίτη, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία, με την οποία παρέχονται υπέρογκες αυξήσεις κυρίως στους ανώτατους αξιωματικούς, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία του κατώτερου προσωπικού, που αριθμεί περίπου 80.000 υπαλλήλους και στρατιωτικούς, δίνει αυξήσεις 3.000 με 4.000 δραχμές.

Η άνιση μεταχείριση δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπαν στον Γ. Παπαντωνίου και του ζήτησαν να αποσύρει τη σκανδαλώδη τροπολογία και να προχωρήσει από του χρόνου στη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν συγκεκριμένα να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία (υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες) και να αυξηθεί ο βασικός μισθός στο βαθμό - "κλειδί" του ανθυπολοχαγού, από 182.000 που είναι σήμερα, στις 190.000 δραχμές. Οι ρυθμίσεις αυτές, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστυνομικών κοστίζουν περίπου 26 δισ. δραχμές, εφόσον εφαρμοστούν, θα διορθώσουν τις αδικίες και θα επιφέρουν έναν ορθολογισμό στον τρόπο πληρωμής των ένστολων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, βέβαια, όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές, διστάζει να προχωρήσει σ' αυτήν την καινοτομία, επειδή φοβάται ότι αν αποδεσμευτούν από το μισθολόγιο των στρατιωτικών θα αποστασιοποιηθούν γενικά τα Σώματα Ασφαλείας από τις Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ