Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Κλιμακώνονται τα παιχνίδια των Ιταλών

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητούν οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ και των Τσιμέντων Χαλκίδας από τις φήμες που φέρουν τους Ιταλούς ιδιοκτήτες της "Κογκρέτουμ" και την τράπεζα MEDIOBANCA, να μεθοδεύουν την πώληση και των δύο στο καρτέλ τσιμέντου, το οποίο είναι γνωστό ότι από παλιά έχει "βάλει στο μάτι" την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Η Εθνική Τράπεζα - η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών των δύο επιχειρήσεων - απαντώντας σχετικά με τις φήμες αυτές στα σωματεία των εργαζομένων των δύο επιχειρήσεων δήλωσε άγνοια, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της "Κογκρέτουμ" στην κοπή της πίτας της ΑΓΕΤ, αλλά και των Τσιμέντων Χαλκίδας δήλωσε ότι ναι μεν γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους 4.000 εργαζόμενους των επιχειρήσεων, την οποία εκφράζουν σε υπόμνημά τους τα 12 σωματεία της ΑΓΕΤ, των θυγατρικών της και των Τσιμέντων Χαλκίδας, προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας και τον Διοικητή της Εθνικής. Το υπόμνημα αυτό αποτελεί αποτέλεσμα κοινής σύσκεψης των σωματείων που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Με το υπόμνημά τους τα σωματεία - της ΑΓΕΤ, των θυγατρικών της (ΕΒΙΕΣΚ Αλιβερίου και Βόλου και ΑΙΓΙΣ ΑΕ), των Κέντρων Διανομής Θεσσαλονίκης και Κρήτης, των Εργατοϋπαλλήλων Ομίλου Εταιριών ΑΓΕΤ Ηρακλής, του Εργατοτεχνικού Προσωπικού Εργοστασίου "Ηρακλής Συσκευασία", το σωματείο "ΑΣΤΗΡ - ΛΑΤΟ" και η Ενωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, ζητάνε την παρέμβαση της κυβέρνησης προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου αυτή να ασκήσει το προβλεπόμενο δικαίωμα προτίμησης, σε περίπτωση που οι Ιταλοί αποφασίσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, η ΑΓΕΤ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας θα περιέλθουν στον έλεγχο του ευρωπαϊκού καρτέλ του τσιμέντου.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, - σημειώνουν - την απώλεια δυνατότητας άσκησης οποιασδήποτε εθνικής πολιτικής στον κλάδο του τσιμέντου, ενώ τυχόν πώληση στο καρτέλ, θα επιφέρει μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας και της παρουσίας της (ΑΓΕΤ) στην αγορά της Ευρώπης.

Καταλήγοντας στο υπόμνημά τους τα σωματεία καλούν κυβέρνηση και Τράπεζα "να συνυπολογίσουν και το κόστος ζωής και απασχόλησης που δίνουν αυτές οι επιχειρήσεις σε περιοχές (Εύβοια - Μαγνησία) που δοκιμάζονται δεινώς από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ