Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS για τα στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων

Οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμαναν ότι η συγχώνευση του Ταμείου με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρύβει και την κατάργηση των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε δημόσιους υπαλλήλους

Σήμα κινδύνου, για την κατάργηση των επιχορηγούμενων στεγαστικών δανείων στους δημόσιους υπαλλήλους, που σήμερα χορηγούνται - έστω και με καθυστέρηση - από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), έστειλε χτες η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΤΠΔ. Τους σοβαρούς κινδύνους να ανατραπεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής που ασκεί το Ταμείο, με την προωθούμενη από την κυβέρνηση συγχώνευσή του με το ΤΤ, επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι στο ΤΠΔ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα σχέδια για μετατροπή των υπό συγχώνευση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων σε Ανώνυμη Εταιρία, δημιουργεί την προοπτική μελλοντικής μετοχοποίησής τους!

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπ. Περδίκης,η παραπάνω κίνηση άρχισε να δρομολογείται από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ολοκληρώθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση το σχετικό πόρισμα με το σύνολο των Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου, που θα προωθηθούν για συγχώνευση ή κατάργηση. Ενας από τους οργανισμούς που μπήκαν στη λογική της συγχώνευσης και της μετατροπής τους σε ΑΕ, με πρόσχημα τον "εκσυγχρονισμό" και την "εξυγίανση" του δημόσιου τομέα, είναι και το ΤΠΔ και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των εργαζόμενων στο χώρο αυτό. Από συναντήσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι του συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διαπίστωσαν ότι:

  • Ο υπουργός, ο γγ του υπουργείου και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι κάθετοι στο ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΠΔ πιθανότατα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  • Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ότι ο φορέας που θα προκύψει από αυτή τη συγχώνευση θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας (ΑΕ).

Οι εργαζόμενοι του Ταμείου δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική μιας οποιασδήποτε ΑΕ και ζητούν να παραμείνει το Ταμείο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), περιφερειακά διευρυμένο και με τον ανάλογο εκσυγχρονισμό που απαιτείται. Ετσι, θα συνεχίσει τον κοινωνικό του ρόλο στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής προς τους δημοσίους υπαλλήλους και στον τομέα της χρηματοπιστωτικής και τεχνικής υποστήριξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατηρώντας πάντα το θεσμό της Παρακαταθήκης.

Να σημειωθεί ότι το ΤΠΔ χορηγεί κάθε χρόνο δεκάδες δισ. δραχμές επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια σε χιλιάδες νοικοκυριά δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα χορηγεί με ευνοϊκούς όρους δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες κλπ).

Οπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη, η παρακαταθήκη, της οποίας το Ταμείο είναι ο δημόσιος θεματοφύλακας, είναι το στοιχείο που υποχρεώνει το Ταμείο να παραμείνει ΝΠΔΔ. Κι αυτό γιατί η δανειοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από μία Ανώνυμη Εταιρία δε θα είναι πλέον δυνατή με ευνοϊκούς όρους, όπως σήμερα, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να υποχρεωθούν σε δανεισμό με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να μην προσφερθεί "βορά" στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επειδή πολύ περισσότερο είναι οργανισμός κερδοφόρος. Το 1996 τα συνολικά καθαρά του κέρδη ανήλθαν σε 54 δισ. δρχ. έναντι 16,7 δισ. δρχ. το 1991. Από τα παραπάνω κέρδη, από το 1996 και μετά, το 70% αποδίδεται στο δημόσιο, το δε 30% αποτελεί αποθεματικό κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυνατότητα ανάκλησης των «πάγιων εντολών»(2012-04-25 00:00:00.0)
Σταθερά στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης(1999-05-14 00:00:00.0)
Συγχωνεύονται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ταμείο Παρακαταθηκών(1998-07-03 00:00:00.0)
Το μαχαίρι στο κόκαλο(1998-04-11 00:00:00.0)
Αιτήσεις με... σκόνη 7 ετών(1995-02-19 00:00:00.0)
Στους... τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος(1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ