Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Πολυεκατομμυριούχοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων

Πλήρης κυβερνητική αυθαιρεσία στη Μήλο. Κοστολογούν με 50 εκατομμύρια δραχμές το στρέμμα και καλούν τους νησιώτες να πληρώσουν νέους φόρους

Την αγανάχτηση των κατοίκων της Μήλου προκαλεί η κυβέρνηση καθώς με τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τους καλεί να πληρώσουν φόρους για περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων απέχει πολύ από τα όρια που έχουν οριστεί με το νόμο. Ο λόγος, όπως προκύπτει από τα ίδια τα εκκαθαριστικά, συνδέεται με δύο τουλάχιστον αυθαιρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η πρώτη είναι ότι η αξιολόγηση των τιμών για τα περιουσιακά στοιχεία πολλών κατοίκων είναι τόσο "φουσκωμένη" που κινείται πέρα από τα όρια της συνηθισμένης φαντασίας. Η δεύτερη, με το ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στο υποτιθέμενο σύνολο της ακίνητης περιουσίας υπολογίζονται δύο φορές ίδια ακίνητα. Το αποτέλεσμα είναι εξωφρενικό: Με τους διπλοϋπολογισμούς των ακινήτων που έτσι κι αλλιώς έχουν αξιολογηθεί σε αστρονομικές τιμές, κάτοικοι του νησιού φέρονται να διαθέτουν ακίνητη περιουσία 200, 400, 500 και παραπάνω εκατομμυρίων δραχμών!

"Είμαι πρόθυμος να παραχωρήσω τα ακίνητά μου στο δημόσιο έναντι της μισής και του ενός τετάρτου της τιμής, από αυτή που αξιολογεί το υπουργείο Οικονομικών", είπε στο "Ρ" κάτοικος της περιοχής που προσπαθεί να πουλήσει ένα οικόπεδο μισού στρέμματος σε τιμή 6 - 8 εκατομμύρια και η κυβέρνηση το αποτιμά 33.600.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Μήλου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει την κατάσταση της αγοράς και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων στο νησί, εκτιμά τις τιμές των οικοπέδων σε 50 εκατομμύρια το στρέμμα, ενώ υπάρχει και περίπτωση οικοπέδου 67 τετραγωνικών μέτρων που το αποτιμά 5,3 εκατομμύρια δραχμές!

Σημειώνεται ότι για πέρσι Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πληρώνουν όσοι άγαμοι είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 60 εκ. δρχ., έγγαμοι 120 εκ. δρχ., ποσά που προσαυξάνονται κατά 15 εκ. δρχ. για κάθε παιδί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ