Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας άγγελος στο εδώλιο

Με το συμπάθιο, γιατί με πάει ...να, το τι να γράψω. Ολη μου η περιουσία- 35 χρόνων δουλιάς - μισή γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα. Δε μου περισσεύουν να χορτάσω αρκουδίσια στόματα.

Ενα απλό παραμυθάκι θα σας πω, όχι για το κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα στο χιόνι - οι καιροί έχουν αλλάξει και τα σπίρτα δεν είναι πια της μόδας - αλλά γι' αυτό που πουλούσε χαρτομάντιλα στα φανάρια. Εκείνο το μικρό κατάξανθο αγγελούδι, που βρέθηκε στο εδώλιο με την κατηγορία της επαιτείας.

Για φανταστείτε το - τι τρομερό - κανείς δεν επαιτεί σ' αυτόν τον τρισευτυχισμένο ειδυλλιακό τόπο και η μοναδική περίπτωση (επαιτείας) ήταν της εννιάχρονης Αργέλας. Μερικοί δεν έχουν ακούσει καν την απαγορευμένη λέξη. Οι δικαστικοί μόνο και οι εισαγγελείς, κρυμμένοι πίσω από τα μυωπικά τους γυαλιά και χαμένοι στα κιτάπια τους. Την κοιτούν βλοσυρά κι αδιάφορα σαν ξάφνου να 'χει φυτρώσει ολομόναχη μπροστά στα έδρανα. Εχουν πάρει το σοβαρό ύφος που επιβάλλει η σωστή και αντικειμενική εκτέλεση του λειτουργήματός τους. Υστερα, απόλυτα ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους - ότι καλώς και σύμφωνα με το νόμο δίκασαν, αποφάσισαν: Ποινή φυλακίσεως 30 ημερών, εξαγοράσιμη με 90.000 δρχ.

Η Δικαιοσύνη ομίλησε. Το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Ο μικρός ξανθός άγγελος απορεί. Ο μικρός Χριστός στην εικόνα πάνω από το έδρανο, καλά βολεμένος στην αγκαλιά της μάνας του, δείχνει πως δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Μήτε καν να χαμογελάσει.

Αλλιώς της τα 'χανε πει κι εξάψει τη μικρή της φαντασία, όταν πέρναγαν τα κακοτράχαλα βουνά νυχτοπατώντας πάνω στο χιόνι. Τόπος ευλογίας... Με στρωτά γευστικά τραπέζια, με ζεστά γουστόζικα ρούχα και προπαντός πολλά, πολλά παιχνίδια. Κι έτσι είναι. Μόνο που τα στρωτά τραπέζια είναι πίσω από κλειστές κι απλησίαστες τζαμαρίες. Μόνο που τα ζεστά ρούχα και παπούτσια είναι καλά κλειδαμπαρωμένα. Και τα πολλά πολλά παιχνίδια στολισμένα πίσω από τις βιτρίνες. Το μόνο που της επιτρέπεται (να κάνει) είναι να τα βλέπει. Να τα βλέπει και να ονειρεύεται.

Τούτη η ξανθοκόκκινη κουκλίτσα, που ανοιγοκλείνει τα ματάκια της και λέει μαμά, είναι πιο χαριτωμένη από τη λεπτεπίλεπτη μπαλαρίνα με τη χρυσή κοτσίδα μέχρι τη μέση.

Μόνο να τα βλέπει και να ονειρεύεται κάτω από τα φανάρια με τους περαστικούς και τα χαρτομάντιλα σε τιμή ευκαιρίας. Αμίλητη σε κοιτάζει βαθιά στα μάτια και τρεμοπαίζει η άκρη των χειλιών της. Οχι δεν είναι χαμόγελο, παράπονο και πίκρα είναι. Δεν απαντά στην ερώτησή σου. Δεν είναι τίποτα. Απλά ένα μικρό κορίτσι, που του στερούν την ηλικία του. Ενα παιδί που του κρύψανε τον ήλιο, ένα παιδί που του πήραν την ανάσα και το γέρασαν απ' τα εννιά του χρόνια. Μια κουκλίτσα που ξέφυγε απ' τα ζεστά της, που το 'σκασε από τη βιτρίνα που της έφτιαξαν κι ήρθε να πουλήσει την πραμάτεια της πλάι στο φως του φαναριού. Λες κι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που επαιτεί. Λες κι ο τόπος δεν είναι ένα απέραντο ζητιανάδικο από αναξιοπαθούντες που πληθαίνουν, από ουρές ανέργων, από πλάνα ικετευτικά μάτια, από απόκληρους και μοναχικούς. Από ασχημονούντες, ευχαριστούντες, εκλιπαρούντες, μαϊμουδίζοντες και συγνωμοζητούντες.

Και οι δικαστές παραμένουν αγέλαστοι. Κι ο μικρός Χριστός, καλοβολεμένος στην αγκαλιά της μάνας του, δεν μπορεί... δεν του επιτρέπεται!

Λίγη τσίπα μωρέ. Χάθηκε λίγη τσίπα σ' αυτόν τον τόπο.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ