Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Πλήρωσαν την ανθρωπιά τους;

Δύο Τούρκοι ερασιτέχνες ψαράδες καταδικάστηκαν ως δουλέμποροι, αν και υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν πως το μόνο που έκαναν ήταν ότι πήραν στη βάρκα τους για να σώσουν 14 Ιρακινούς, τους οποίους βρήκαν καταμεσής στη θάλασσα

Κοντά στο ξερό καίγεται και το χλωρό. Δύο Τούρκοι ερασιτέχνες ψαράδες, καταδικάστηκαν προχτές στη Χίο σε τρία χρόνια φυλάκιση ως δουλέμποροι, αν και απολογούμενοι είπαν ότι το μόνο που έκαναν είναι να πάρουν στη βάρκα τους 14 Ιρακινούς λαθρομετανάστες που τους βρήκαν καταμεσής στη θάλασσα για να τους σώσουν και, απ' ό,τι φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία, έχουν δίκιο.

Οι Σ. Οζμπακάν και Σ. Κονκάρτ συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στην περιοχή Βρουλίδια Χίου επειδή στη βάρκα τους επέβαιναν οι 14 Ιρακινοί. Τόσο όμως οι ίδιοι, όσο και οι λαθρομετανάστες κατέθεσαν ότι, οι τελευταίοι, είχαν εγκαταλειφθεί καταμεσής στο πέλαγο από Τούρκο δουλέμπορο, όταν η βάρκα τους άρχισε να γεμίζει νερά. Τότε εμφανίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, που ψάρευαν στην περιοχή και προσπάθησαν να τους μεταφέρουν στο Τσεσμέ. Ομως η βάρκα τους ήταν μικρή για τόσο φορτίο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένας ιμάντας της μηχανής. Τον επιδιόρθωσαν πρόχειρα με μια ζώνη παντελονιού, αλλά με αυτόν τον τρόπο, η βάρκα και λόγω του καιρού, δεν μπορούσε να κινηθεί προς τα τουρκικά παράλια, αλλά τα κύματα την παρέσερναν προς τη Χίο. Οι δύο κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι με ένα κινητό που είχαν μαζί τους, ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο του Τσεσμέ για την περιπέτειά τους, πράγμα που θα μπορούσε ίσως να εξακριβωθεί από τις ελληνικές αρχές, αν βέβαια υπήρχε πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης.

Ομως, το δικαστήριο δεν πείστηκε και καταδίκασε, όχι μόνο τους δύο Τούρκους, αλλά και τους 14 Ιρακινούς σε 30 μέρες φυλάκιση, μετατρέψιμη προς 1500 δραχμές ημερησίως. Οι λαθρομετανάστες ωστόσο, είχαν πληρώσει ήδη από το υστέρημά τους δικηγόρο για τους Τούρκους κατηγορούμενους. Ευτυχώς, με τη βοήθεια των δικαστικών υπαλλήλων και του συνηγόρου υπεράσπισης των δύο Τούρκων, οι 14 λαθρομετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή και μεταφέρθηκαν στα κοντέινερς που έχει εγκαταστήσει η νομαρχία.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η καταγγελία τους ενός από τους Τούρκους για ξυλοδαρμό του από έναν Λιμενικό. Το αποκάλυψε μόνο όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί κούτσαινε. Στην επισήμανση του προέδρου ότι αυτό απαγορεύεται στη χώρα μας και τιμωρείται αυστηρά, ο Τούρκος απάντησε ότι "θα τους θυμάται όλους στο Λιμεναρχείο με αγάπη εκτός από έναν". Στους δημοσιογράφους κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος λιμενικός τού έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο απειλώντας να τον σκοτώσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ