Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα πληρώσεις...

"Με αυτό το έργο θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία δυο οικογενειών εργατικών ανθρώπων, που αγωνίζονται με μοναδικό όπλο την "ανυπακοή" τους ως πολίτες, κόντρα στην παράλογη σημερινή κοινωνία. Πιστεύοντας πως με το γέλιο, τη σκληρή σάτιρα πετυχαίνουμε τη μεγαλύτερη έκφραση αμφιβολίας και αμφισβήτησης, γράψαμε μια φάρσα", τα λόγια ανήκουν στον Ντάριο Φο στον συγγραφέα του έργου "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω", που θα παρουσιάσει την Τρίτη η ΕΤ-1 στις 23.35. Η μετάφραση είναι της Αννας Βαρβαρέσση - Τζόγια και η σκηνοθεσία του Στέφανου Ληναίου. Παίζουν οι: Στέφανος Ληναίος και Ελλη Φωτίου. Ισως μερικοί λόγιοι, πιθανόν κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι να ανατριχιάσουν με τη σκέψη ότι με μια φάρσα μπορεί κανείς να μιλήσει για τόσο σοβαρά θέματα. Ο Ντάριο Φο απαντά στην υποθετική ερώτηση, έτσι: "Εμείς δεν είμαστε σοβαροί, είμαστε χωριάτες. Και όπως όλοι οι χωριάτες του κόσμου, τα λέμε έξω από τα δόντια". Οταν ο συγγραφέας έγραφε το έργο αυτό δεν ήξερε πως η πραγματικότητα σε λίγα χρόνια θα ξεπερνούσε και τη φαντασία του. Γι' αυτό και έκανε μερικές αλλαγές, πρόσθεσε άλλα και αφαίρεσε μερικά. Πάντα με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του κοινού. Αλλά το κοινό πληρώνει, πληρώνει. Πάντα...

Φωκίδα..

Ο,τι πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνική τηλεόραση είναι τα διάφορα ντοκιμαντέρ. Τα ντοκιμαντέρ που μας βγάζουν για λίγο από την ύπνωση και από την αποβλάκωση που μας προκαλούν τα σίριαλ και τα τοκ - ριάλιτι σόου. Εχουμε ανάγκη να μάθουμε, να ενημερωθούμε, να ψυχαγωγηθούμε, να ταξιδέψουμε να ξεχαστούμε, να ονειρευτούμε. Να απομακρυνθούμε και να μετακινηθούμε από την τρομερή γωνίτσα μας. Να ξεφύγουμε από το λαγούμι μας. Να δούμε φως. Από την ΕΤ-1 στις 17.40 θα μεταφερθούμε στη Φωκίδα. Θα αποτολμήσουμε ένα οδοιπορικό στο μύθο και στην Ιστορία. Θα απολαύσουμε το φυσικό κάλλος του τόπου. Θα γευτούμε την τάξη που βασιλεύει στη Φωκίδα από τους δημιουργούς που συνθέτουν το ντοκιμαντέρ αυτό, που αποκαλύπτει την όμορφη Ελλάδα, την Ελλάδα της Ρούμελης. Στην Αμφισσα, στους Δελφούς, στην Ιτέα, στο Γαλαξείδι, στα Βαρδούσια, στην Γκιώνα, στο Μόρνο και σε άλλα γνωστά και άγνωστα μέρη της Φωκίδας θα βρεθούμε. Η αφήγηση είναι της Δήμητρας Χατούπη. Η σκηνοθεσία του Αργύρη Αντωνόπουλου.

Φόνος χωρίς ίχνη

Αυτή η χρήσιμη, ενδιαφέρουσα, αλλά δοσμένη με χιούμορ σειρά "Ποι - κοιλία",που επιμελείται κάθε Τρίτη στις 18.35 ο Κώστας Μπαζαίος, θα παρουσιάσει αυτή την Τρίτη την εκπομπή: "Δώστε του να τρώει πολλά λιπαρά".Είναι φαίνεται ένας ακόμη τρόπος για να... σκοτώσετε τον άνδρα σας χωρίς να πάτε φυλακή. Το Παλμ όιλ, δηλαδή το λάδι από κοκκοφοίνικα είναι το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο λάδι που ξέρει και κρύβεται πίσω από την αόριστη ονομασία Φυτικά Λιπαρά και χρησιμοποιείται κατά κόρον, διότι όπως υποστηρίζει ο Κώστας Μπαζαίος είναι τόσο "αναίσθητο", που δεν αλλοιώνεται με τίποτε, δεν τσαγκίζει, δεν αλλάζει και ξέρει να κάνει υπομονή μέχρι να πουληθεί το προϊόν στο οποίον έχει βαπτιστεί... Γι' αυτό και χρησιμοποιείται τόσο στις καραμέλες βουτύρου, στα γαριδάκια και στις δήθεν σοκαλατένιες επικαλύψεις. Γι' αυτό και το χρησιμοποιούν τα μαγαζιά που σερβίρουν τηγανητές πατάτες ή λουκουμάδες. Η υψηλή κατανάλωση λίπους είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει με τίποτε να ξεπερνά το 30% των θερμίδων μας. Οσο αυξάνεται η ποσότητα του λίπους στη διατροφή μας, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα της υγείας μας. Και μην ξεχνάμε ότι το λίπος είναι ένοχο για την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ