Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Προχωρούν τα σχέδια καταστροφής

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,το ενδεχόμενο να καταστραφεί ένας από τους σπάνιους υδροβιότοπους της χώρας στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, συνολικής έκτασης 1.200 στρεμμάτων, προκειμένου ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) να κατασκευάσει εκεί γήπεδο γκολφ!

Ο υπουργός Πολιτισμού, στην απάντησή του προς τους βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου - είχαν καταθέσει σχετική Ερώτηση στις 13.8.97 - επιβεβαιώνει τις καταστροφικές προθέσεις του ΕΟΤ και της άμεσα ενδιαφερόμενης ξενοδοχειακής μονάδας ΣΑΝΗ ΑΕ και δηλώνει, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ότι "το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα"...

Κι αυτό την ίδια στιγμή που η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, μετά από αυτοψία, διαπίστωσε ότι εντός της εκτάσεως υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος! Συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε έγγραφό της προς τη Νομαρχία Χαλκιδικής (29.10.93), αναφέρει ότι πρόκειται για "προϊστορικό οικισμό της Υστερης Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, γύρω από τον οικισμό υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ είναι προστατευόμενος από τον ΚΝ 5351/32 περί αρχαιοτήτων". Τέλος, επισημαίνει ότι απαιτείται η διενέργεια δοκιμαστικών τομών, προκειμένου να εντοπιστούν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Παρά όμως τις διαπιστώσεις αυτές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή και όπως δείχνουν τα πράγματα, ΕΟΤ και ΣΑΝΗ ΑΕ προχωρούν ακάθεκτοι στην καταστροφή του υδροβιότοπου, με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

Το "πνεύμα" πάντως της υπόθεσης είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται και σε έγγραφο του ΕΟΤ προς την κοινότητα, η οποία ζητά να ακυρωθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ. "Σκοπός, λέει ο ΕΟΤ, της δημιουργίας γηπέδου γκολφ είναι η προσέλκυση διαφοροποιημένης τουριστικής πελατείας, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη συναλλαγματική απόδοση και βελτιωμένη χρονική κατανομή της ζήτησης"! Παράλληλα, ο ΕΟΤ, αγνοώντας τελείως το έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χαρακτηρίζει την περιοχή"παλαιό έλος αποξηρανθέν το 1970 - '74, που παραμένει έκτοτε χέρσα ως ακατάλληλη για οιαδήποτε καλλιέργεια λόγω του υφάλμυρου του εδάφους της. Επελέγη, συνεχίζει, για την κατασκευή του γηπέδου λόγω αφθονίας των υδάτινων πόρων που συγκεντρώνονται στην περιοχή, του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της και λόγω της γειτνιάσεως με ξενοδοχεία της Κασσάνδρας και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις καλές συνθήκες προσπελάσεως"...

Επισημαίνεται ότι το "έργο" αυτό - που θα κατασκευαστεί στον έναν από τους δύο υδροβιότοπους που υπάρχουν στην περιοχή και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ - πέρα από το ότι θα αλλοιώσει τελείως το τοπίο και θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τον έναν υδροβιότοπο, θα υποβαθμίσει ταυτόχρονα το όλο οικοσύστημα. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι τα γήπεδα γκολφ είναι από τις πιο υδροβόρες δραστηριότητες και η γειτονική περιοχή της Νέας Ποτίδαιας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού της, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μείωσης της ποσότητας και υποβάθμισης της ποιότητας του νερού του υδροφόρου ορίζοντα της Νέας Φώκαιας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η μετατροπή του υδροβιότοπου σε γήπεδο του γκολφ δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα των καταπατήσεων της ξενοδοχειακής μονάδας ΣΑΝΗ ΑΕ. Ταυτόχρονα, το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει καταγγείλει ότι στόχος της εταιρίας είναι να κατασκευάσει ένα χαμηλών προδιαγραφών γήπεδο του γκολφ, με απώτερο σκοπό την καταπάτηση και του δεύτερου παράκτιου υδροβιότοπου της Νέας Φώκαιας, όπου φιλοδοξεί να κατασκευάσει ελικοδρόμιο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιότοπος εκμισθώνεται σε ιδιώτες!(1997-12-05 00:00:00.0)
Μετατρέπουν έναν σπάνιο υδροβιότοπο σε γήπεδο γκολφ!(1997-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ