Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πέρα βρέχει" για τη δημοτική αρχή

Η δήλωση του επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Καματερού" για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων από την κεντρική διοίκηση δεν αφορά μόνο το πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, που αντιστοιχούν στο Καματερό από τους παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει το 'χει ρίξει στο "μάνατζμεντ", αλλά και το ένα δισεκατομμύριο, που το ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε τον Ιούνη του '97 ότι θα δώσει στην πόλη στα επόμενα τρία χρόνια.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα πλήρωναν μελέτες και εφαρμογές για το σχέδιο πόλης, η εφαρμογή του οποίου καθυστερεί ήδη εννιά χρόνια. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, το ΥΠΕΧΩΔΕ "κουτσούρεψε" κατά 200 εκατομμύρια και αυτή την επιχορήγηση...

Την ίδια στιγμή ο δήμος χρωστάει 2,5 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και για την αποπληρωμή δεσμεύει το 50% της τακτικής επιχορήγησης για τα επόμενα 25 χρόνια!Γεγονός που καθιστά προβληματική βέβαια την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του δήμου.

Παρόλ' αυτά "πέρα βρέχει" για τον δήμαρχο Π. Τράκα. Θα τα βγάλει από τους δημότες. Ηδη, τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν περίπου 400% την τελευταία επταετία! Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 17.000 κατοίκων του δήμου είναι εργατοοικογένειες, κυρίως οικοδόμοι, που μαστίζονται από την ανεργία. Η ίδια η μελέτη της ΑΝΔΗΠ λέει ότι στο δήμο "τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν έντονες αυξητικές τάσεις και ιδιαίτερα πλήττουν τους νέους...".

Η καθυστέρηση των πράξεων εφαρμογής του σχεδίου πόλης αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του Καματερού και "πεδίο δόξης λαμπρόν" για ανέξοδο προεκλογικό "εμπόριο" της δημοτικής αρχής.

Η ένταξη στο σχέδιο πόλης ήταν αποτέλεσμα αγώνων του λαού του Καματερού με πρωτοπόρους παλιότερες δημοτικές αρχές. Λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής δε λύνονται και προβλήματα όπως απαλλοτριώσεις για δρόμους, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, σχολειά.

"Ο δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, ενώ αρχές του '95 είχε δηλώσει ότι θα ήταν η χρονιά του σχεδίου", λέει ο Κ. Κουντουρέλλης και συμπληρώνει ότι με την καθυστέρηση αρχίζουν να δημιουργούνται τετελεσμένα, όσον αφορά το κέντρο της πόλης, που το σχέδιο το προβλέπει σε άλλο μέρος, καθώς και τα εμπορικά κέντρα, αφού εύλογο ενδιαφέρον δείχνουν παλιοί μεγαλοϊδιοκτήτες του Καματερού. Συνέπεια των παραπάνω είναι η προβληματική υποδομή και η άναρχη δόμηση, ενώ οι αιτήσεις ιδιωτών για τροποποιήσεις του σχεδίου είναι συνεχείς. Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Καματερού" προσθέτει πως με αυτό τον τρόπο πολλοί δημότες κρατούνται κάτω από μια ιδιόμορφη πολιτική ομηρία.

Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει ο δήμαρχος και όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Αναγέννησης. Μόνο μετά από κινητοποιήσεις των δημοτών - από τα πλημμυρισμένα σπίτια στα πούλμαν και από κει έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θυμάται ο Κ. Κουντουρέλλης - και των τότε δημοτικών αρχών τους εδώ και 19 χρόνια, έφτασαν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων μέχρι ένα σημείο και εκεί σταμάτησαν όταν άλλαξε η δημοτική αρχή. Η Αναγέννηση ωστόσο συνεχίζει να "πνίγεται" με την παραμικρή βροχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ