Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οψόμεθα στα μπλόκα
  • Χρονιά μεγάλων αγώνων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, το 1997, που θα συνεχιστούν και το 1998
  • Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τιθασεύσει τον αγροτικό ξεσηκωμό παρά το κλίμα αυταρχισμού, αντιδημοκρατικότητας και τρομοκρατίας που επέβαλε
  • Τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων εξασφαλίζουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, δημιουργώντας το βάθρο του κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης

Στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, οι αγρότες αντέταξαν, μέσα σ' ολόκληρο το 1997, ένα μαζικό, ενωτικό, δυναμικό μέτωπο αγώνα. Δεν είχαν, άλλωστε, άλλη επιλογή, βλέποντας την ΕΕ να προωθεί το ξεκλήρισμά τους.

Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε ποσοστό πάνω από 3%. Βεβαίως, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ υπάρχουν και πολλοί που έμειναν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, λόγω θεομηνιών και άλλων αντίξοων συνθηκών.

Και το 1997, οι κανονισμοί της ΕΕ, επέβαλαν περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, μείωση στις τιμές των προϊόντων, πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια και της έλλειψης έργων υποδομής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλα, δυσβάσταχτα μέτρα εναντίον των αγροτών, μέσω του Μητρώου Αγροτών, του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης, του ΕΛΓΑ κ. ά.

Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να ψάχνουν για δουλιά στις ουρές ανέργων των πόλεων και στη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση - διά στόματος του θλιβερού υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - δηλώνει ανοιχτά, κυνικά και θρασύτατα ότι στόχος της πολιτικής της είναι το ξεκλήρισμα μέχρι του 50% των αγροτών της χώρας μας, όπως διατάζουν τα αφεντικά των Βρυξελλών. Αυτή την πολιτική επεχείρησαν, με τους αγώνες τους στον χρόνο που πέρασε, ν' ανατρέψουν οι αγρότες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε στους αγώνες με ένταση του αυταρχισμού του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και με το δικαστικό "δρεπάνι".

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και με την επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", προκάλεσαν δολιοφθορές στα τρακτέρ των αγροτών, ενώ στα αγροτοδικεία που στήθηκαν πάνω από 6.000 αγωνιστές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και κατασχέθηκαν ακόμα και αγροτικά μηχανήματα.

Δεν κατάφερε, όμως, να "σπάσει" το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου έδωσαν με θάρρος τις μάχες μέσα στο 1997 - έχοντας μαζί τους και τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα - και θα συνεχίσουν τους αγώνες και το 1998, ξεκινώντας με πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη.

Το μήνυμα που στέλνουν προς την κυβέρνηση και τα αφεντικά τους στην ΕΕ είναι σαφές: ""Οψόμεθα ες Φιλίππους" το Φλεβάρη. Ετσι κι αλλιώς, η διαφορά μας με την αντιαγροτική πολιτική θα λυθεί στα μπλόκα του αγώνα".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ