Διεθνής Σύμβαση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές - η κατάρτισή της διήρκεσε δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΟΣΑ - υπογράφτηκε πρόσφατα στο Παρίσι. Εκ μέρους της Ελλάδας, τη σύμβαση υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς.
Τα βασικά επιτεύγματα της Σύμβασης είναι τα ακόλουθα:
α) Η διασάφηση της έννοιας του δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού.
β) Η διαπίστωση ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται η διεθνής συνεργασία και η δικαστική αρωγή.
γ) Η δυνατότητα ποινικής δίωξης των εμπλεκομένων σε πράξεις δωροδοκίας στο εξωτερικό.
Με βάση τη Σύμβαση που υπογράφτηκε στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κάθε συμβαλλόμενη χώρα (οι 29 χώρες του ΟΟΣΑ και επιπλέον η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία) αναλαμβάνει την υποχρέωση να διώκει ποινικά τους υπηκόους της, κυρίως εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων σε περίπτωση που δωροδοκούν αλλοδαπούς δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό, προκειμένου να τους ανατεθούν προμήθειες ή δημόσια έργα. Παράλληλα, οι άλλες χώρες, θα μπορούν να διώκουν τους δικούς τους υπαλλήλους για περιπτώσεις δωροδοκίας Ελλήνων υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και επιβάλλονται τα χρηστά ήθη στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές.
Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Μπαλτάς δήλωσε ότι η χώρα μας πρόκειται μέχρι την 1η Απρίλη 1998 να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει η ελληνική Βουλή.