Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο πολλές μεταρρυθμίσεις...

Αμεσα μέτρα στο συνταξιοδοτικό και στο σύστημα Υγείας, ζήτησε - μετά την ΕΕ, τον ΣΕΒ και άλλους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου - και ο ΟΟΣΑ, με τον υπουργό Οικονομίας να συναινεί στο σχετικό αίτημα

Την επιτάχυνση των αντιδραστικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ειδικά στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων, ζητά από τις ελληνικές αρχές και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώνοντας τη φωνή τους με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και όλους εκείνους που με παρόμοιες εκθέσεις και υποδείξεις υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού που δημοσιοποιήθηκε χτες. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης (παρακολουθεί στο Παρίσι τις εργασίες της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ), αφού χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θετικό» ότι ο ΟΟΣΑ «αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα», στη συνέχεια προσέθεσε με νόημα: «Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν στην ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα της ανταγωνιστικότητας...».

Στο σημείο αυτό και ερωτώμενος να σχολιάσει το σημείο της έκθεσης, όπου προτρέπεται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ειδικά για τις συντάξεις και το σύστημα Υγείας, ο υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διάλογο στη Βουλή με τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων... Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια ο υπουργός κατέφυγε στην παραπληροφόρηση, δεδομένου ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί να συμμετάσχει στο «διάλογο» για την κατεδάφιση του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού συστήματος.

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες αναφορές της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι και η έμμεση ομολογία για την εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης, σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού, επισημαίνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών που σημειώθηκε το 2005, συνέβαλε μεν στην άνοδο του ΑΕΠ, αλλά επηρέασε αρνητικά τον πληθωρισμό. Αντίθετα ο τελευταίος ωφελήθηκε από τη μικρή ανάπτυξη του κόστους ανά μονάδα εργασίας και από τις φθίνουσες πιέσεις στην εγχώρια ζήτηση...

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, προβλέπουν ότι:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη διετία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, στο 3,7% το 2006 και στο 3,6% το 2007, ενώ τη σχετική υποχώρηση του ΑΕΠ ως προς το 2004, όπου είχε σημειώσει άνοδο 4,7%, την αποδίδει στην υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
  • Η άνοδος του ΑΕΠ κατά τη διετία 2006 - 2007 θα στηριχτεί και πάλι στην ιδιωτική κατανάλωση, την οποία τροφοδοτεί η ταχύτατη πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών... Με άλλα λόγια η παρατηρούμενη καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην τραπεζική υπερχρέωση των εργαζομένων.
  • Το ποσοστό ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς προβλέπεται να αποκλιμακωθεί ελαφρά από 10,4% το 2005, σε 10% και 9,7% το 2006 και 2007.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 8% του ΑΕΠ το 2005, θα υποχωρήσει στο 7,8% και 7,6% το τρέχον και τον επόμενο χρόνο.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ το 2006, ενώ το 2007 θα αυξηθεί στο 3,3% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που είναι πιο αισιόδοξες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ