Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το 'να σκάνδαλο φέρνει το άλλο...

Σε μία ακόμη σκανδαλώδη καταστρατήγηση του νόμου 2364/95 για τη διανομή, εμπορία και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την παραχώρηση, ουσιαστικά, του "ανεκχώρητου" κατά το νόμο και αποκλειστικού δικαιώματος της ΔΕΠΑ για τη Διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε ξένο οίκο. Μια απόφαση, η υλοποίηση της οποίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αφήσει τίποτα "όρθιο" στην υπόθεση του φυσικού αερίου, μετατρέποντας ένα έργο πολλά υποσχόμενο - όπως αρχικά σχεδιάστηκε - στη βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και γενικότερα στην ανάπτυξή της, σε προβληματικό. Προβληματικότητα, οι συνέπειες της οποίας δεν περιορίζονται σε αυτό καθ' αυτό το έργο, αλλά επεκτείνονται σε όλον τον ενεργειακό τομέα της χώρας με τον οποίο και συνδέεται.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΕΠΑ σε συνεδρίασή του τον περασμένο Σεπτέμβρη, αποφάσισε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την "Παροχή Υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης των Εγκαταστάσεων του συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου". Με βάση αυτή τη συμφωνία, δημοσιεύτηκε στις 13/8/97 η σχετική προκήρυξη στον ημερήσιο Τύπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του ΔΣ, όπως καταγγέλλουν ανώτερα στελέχη της ΔΕΠΑ, πάρθηκε χωρίς προηγουμένως να συζητηθεί επί της ουσίας από τα στελέχη της επιχείρησης το μείζον αυτό θέμα της ανάθεσης σε τρίτους της ευθύνης λειτουργίας και συντήρησης του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου. Μάλιστα, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο "Ρ", ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης έχει ενημερώσει με επιστολή του τη διοίκηση της ΔΕΠΑ για τους κινδύνους που απορρέουν από μια τέτοια απόφαση.

Από την επιστολή αυτή προκύπτουν και σοβαρές καταγγελίες για ανάλογους χειρισμούς, καθώς:

  • Γίνεται σαφές, ότι η εν λόγω απόφαση καταστρατηγεί το νόμο 2364/95, ο οποίος προσφάτως τέθηκε υπό ολικό σχεδόν επαναπροσδιορισμό και πάντα στα πλαίσια της μεγαλύτερης παραχώρησης δικαιωμάτων του δημοσίου σε συγκεκριμένο ιδιώτη. Ο σχετικός νόμος ορίζει ρητώς ότι Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΣΜΦΑ) σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι η ΔΕΠΑ στην οποία και παραχωρείται το ανεκχώρητο δικαίωμα του προγραμματισμού, κατασκευής, κυριότητας και εκμετάλλευσης του ΣΜΦΑ.
  • Η πρόσληψη τρίτου, θα οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΠΑ, με συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα, τη στιγμή μάλιστα που εκτιμάται ότι τουλάχιστον για τα πρώτα κρίσιμα χρόνια λειτουργίας του Συστήματος, απαιτείται η διατήρηση των λειτουργικών εξόδων της εταιρίας στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
  • Εκτιμάται ότι το προσωπικό της ΔΕΠΑ, είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις ανάγκες λειτουργίας του Συστήματος, δυνατότητα που έχει ήδη φανεί από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά του στη λειτουργία του κυρίως αγωγού και τις εγκαταστάσεις των κλάδων υψηλής πίεσης Κερατσινίου, Θεσσαλονίκης και του δικτύου μέσης πίεσης Λάρισας, που έχουν ολοκληρωθεί.
  • Το γεγονός ότι η επιτυχής εκπλήρωση της αποστολής και των σκοπών της ΔΕΠΑ σε συνθήκες ανταγωνιστικού περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση του πλήρους ελέγχου των δραστηριοτήτων της προμήθειας, της μεταφοράς και της διάθεσης του Φυσικού Αερίου, γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται και ο οικονομικός - κοστολογικός έλεγχος των δραστηριοτήτων αυτών.
  • Επισημαίνεται τέλος, ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από ανάθεση της ευθύνης διαχείρισης ορισμένων δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ σε τρίτους, κάθε άλλο παρά θετική χαρακτηρίζεται.

Χρ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ