Με δυο διαφορετικά χρώματα ζωγραφίστηκε η εικόνα του βόλεϊ για το 1997. Γκριζόμαυρο στο μεγαλύτερο διάστημα τής χρονιάς, λευκό τις τελευταίες μέρες.
Η συγκλονιστική πρόκριση στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 1998 απέδειξε από τη μια πλευρά τις δυνατότητες του ελληνικού βόλεϊ και της Εθνικής ομάδας και από την άλλη άνοιξε νέους ορίζοντες για τη χρονιά που έρχεται.
Η Εθνική ομάδα που πήγε στη Λαμία με πολλά προβλήματα και αμφισβητήσεις και με το βάρος της αποτυχημένης εμφάνισης στην Ολλανδία, υπερέβαλε εαυτόν και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Ιαπωνία, όπου θα κάνει την τρίτη παρουσία της σε τελικά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
Στο προκριματικό όμιλο της Λαμίας είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης Γιουγκοσλαβία την τέταρτη του Ευρωβόλεϊ Γαλλία και την έμπειρη Σουηδία.
Παίζοντας όμως με ψυχή και μυαλό, ιδιαίτερα στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Γαλλία, ξαναμπήκε στο δρόμο των επιτυχιών και ξανάφερε το χαμόγελο στους ανθρώπους του βόλεϊ.
Ας γυρίσουμε όμως λίγους μήνες πιο πίσω, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας, όπου τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα όσο σήμερα για την Εθνική ανδρών.
Μετά την κατάκτηση της 6ης θέσης στο Κοσμοβόλεϊ '94 και της 7ης στο Ευρωβόλεϊ '95 - που είχε θεωρηθεί κι αποτυχία - η Ελλάδα έμεινε εκτός 8άδας στα τελικά του Ευρωβόλεϊ '97 στην Ολλανδία. Με πέντε ήττες σε αντίστοιχες συναντήσεις απογοήτευσε. Η αποτυχία της Ολλανδίας έφερε αναταράξεις στην Εθνική που οδήγησαν στην απομάκρυνση των Ντράγκοβιτς, Τσακιρόπουλου, Θεοδωρίδη ως "εξιλαστήριων θυμάτων". Η μη κλήση των τριών έγινε στο όνομα της ανανέωσης.
Και σε συλλογικό επίπεδο η ευρωπαϊκή παρουσία της Ελλάδας ήταν κατώτερη των προηγούμενων χρόνων. Μόνο μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός, κατάφερε να φτάσει μέχρι το φάιναλ φορ. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων οι ερυθρόλευκοι πήραν τη δεύτερη θέση χάνοντας στη Θεσ/νίκη από την ιταλική Κούνεο με 0 - 3. Στον ημιτελικό κέρδισε τη γερμανική Μπερλίν. Ο ΠΑΟ στο πρωταθλητριών, η Ορεστιάδα και ο Αρης στο Συνομοσπονδίας έμειναν εκτός φάιναλ φορ αν και είχαν αντιπάλους στα μέτρα τους.
Ιδια γεύση και στις γυναίκες, όπου καμία ομάδα (Βριλήσσια, ΠΑΟ, Ιωνικός ΝΦ, Φιλαθλητικός) δεν έφτασε στο φάιναλ φορ.
Ο Αρης ήταν η ομάδα της χρονιάς στον εσωτερικό χώρο, αφού κατάφερε να σπάσει το 28χρονο μονοπώλιο στην κατάκτηση των τίτλων, που είχαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Οι δύο "αιώνιοι" έμειναν εκτός του τελικού των πλέι οφ, που είχε αποκλειστικά βορειοελλαδίτικο χρώμα. Αντίπαλος του Αρη στον τελικό ήταν η Ορεστιάδα. Οι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα έδρας και με 2 - 1 νίκες έφτασαν στον τίτλο. Παρά την επιτυχία τους όμως δεν απαλλάχτηκαν από την οικονομική και διοικητική μιζέρια, που συνοδεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των ΤΑΠ.
Στις γυναίκες τα Βριλήσσια συνέχισαν τη θριαμβευτική πορεία τους κερδίζοντας το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο.