Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χαντακώνουν" την τευτλοκαλλιέργεια

Σε νέα δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων, από την επόμενη χρονιά, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης"

Ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος των τευτλοπαραγωγών ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, μετά από πρόταση της διοίκησης της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης" (ΕΒΖ). Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

Σε σύσκεψη, που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, η διοίκηση της ΕΒΖ πρότεινε να μειωθεί για την επόμενη χρονιά το κόστος προμήθειας πρώτων υλών κατά 5,8 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει μείωση της τιμής παραγωγού κατά 12%, ίσως και περισσότερο, σε σχέση με φέτος. Επίσης, η διοίκηση της ΕΒΖ πρότεινε για την επόμενη χρονιά να μειωθεί το κόστος εργασίας κατά 2,4 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει απολύσεις και δραστική μείωση του εποχικού προσωπικού. Στις προτάσεις της διοίκησης της ΕΒΖ τη συμφωνία του εξέφρασε ο υφυπουργός Γεωργίας, Δ. Σωτηρλής, ενώ, όπως ειπώθηκε χτες, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού πρώτα γίνει η μελέτη βιωσιμότητας για τη βιομηχανία από την ΑΤΕ. Η βιομηχανία, βέβαια, είναι μέχρι τώρα κερδοφόρα και η όλη πρακτική που ακολουθείται, στο όνομα της μείωσης του κόστους λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών. Επίσης, ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΕΒΖ, αφού εκτός των άλλων στα σχέδια της διοίκησης της ΕΒΖ είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με την πολυεθνική ΜΑΝ.

Η ουσία όμως είναι ότι οι τευτλοπαραγωγοί, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν φέτος από τις αποφάσεις που πήρε πριν μερικούς μήνες κυβέρνηση, θα δεχτούν ένα ακόμα πιο ισχυρό χτύπημα, που θα επιφέρει νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους και θα αναγκάσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να εγκαταλείψουν και την καλλιέργεια αυτή.

Η νέα δραστική μείωση της τιμής στα τεύτλα έρχεται να προστεθεί στη μείωση που ήδη αποφάσισε φέτος η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΒΖ και ήδη "γεύονται" οι τευτλοπαραγωγοί. Τα εργοστάσια ζάχαρης, πέρα από τη μείωση της τιμής για τις ποσοστώσεις Α και Β, "ρίχνουν" την τιμή των παραγωγών με διάφορα τερτίπια που κάνουν προκειμένου να μειώσουν το ζαχαρικό τίτλο και αυξήσουν τις ξένες ύλες. Επιπλέον, το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών "ροκανίστηκε" φέτος με τα πρόστιμα των 25.000 δραχμών που επέβαλε η ΕΒΖ για κάθε στρέμμα που καλλιεργήθηκε παραπάνω, παρά το γεγονός ότι η ίδια τούς εξωθούσε να καλλιεργήσουν παραπάνω στρέμματα.

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για τους εργαζομένους στην ΕΒΖ. Και εδώ αποδεικνύεται η υποκρισία της διοίκησης, που ζήτησε "πάγωμα" μισθών για τρία χρόνια, πράγμα που κατάφερε σε συνεργασία με τη διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων, και τώρα έρχεται να επιβάλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα: Απολύσεις προσωπικού, με "επιστράτευση" και του μέτρου της εθελούσιας εξόδου και δραστικό περιορισμό του εποχικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ