Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Από τις κινητοποιήσεις τευτλοπαραγωγών και εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα
Από τις κινητοποιήσεις τευτλοπαραγωγών και εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα
Τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, την περασμένη Παρασκευή. Καλούν τον υπουργό Οικονομίας να ανακοινώσει τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό της ΕΒΖ από τα σχέδια εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να λειτουργήσουν τα εργοστάσια στην Ελλάδα. Επίσης, για την άμεση εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά και συνολικότερα για το σχεδιασμό ανάπτυξης της παραγωγής, ώστε να καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και να αναπτυχθεί παραπέρα η τευτλοκαλλιέργεια.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ σημειώνεται: «Η ΕΒΖ, η μοναδική βιομηχανία στην παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα, μπήκε σε τροχιά κλεισίματος, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Ομως η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες όχι μόνο κάλυψης των διατροφικών αναγκών του λαού σε ζάχαρη, αλλά και άλλων σχετικών με την πρώτη ύλη (τεύτλα) προϊόντων.

Διαχρονικές και τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις για τη σημερινή κατάσταση της ΕΒΖ και την τευτλοπαραγωγή στην Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και εντός ΕΕ που υπηρετούν, οδήγησε σε συρρίκνωση την παραγωγή ζάχαρης, από 317.502 τόνους σε τεράστια μείωση, τέτοια που δεν καλυπτόταν ούτε η ποσόστωση των 158.702 τόνων. Αποτέλεσμα, οι τευτλοπαραγωγοί στη χώρα μας, από 20 χιλιάδες που ήταν, έχουν καταλήξει στους 3 χιλιάδες. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΒΖ αγόραζε δύο νέα εργοστάσια στη Σερβία, των οποίων σήμερα είναι σε εξέλιξη η πώληση, ταυτόχρονα έκλεινε τα εργοστάσια στην Ελλάδα.

Με τα σημερινά δεδομένα, οδηγούνται στο κλείσιμο και τα δύο εναπομείναντα στη χώρα μας (Πλατύ - Ορεστιάδας), σύμφωνα με την πρόταση της πιστώτριας Τράπεζας, η οποία δεν ενδιαφέρεται για την τευτλοπαραγωγή αλλά για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της τράπεζας που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να σωθεί, όπως έλεγε, η ΕΒΖ στην Ελλάδα και η τευτλοκαλλιέργεια, αποδείχθηκαν ότι είχαν στόχο να ωφεληθεί η πιστώτρια Τράπεζα.

Είναι τέλη Μάρτη. Λήγει ουσιαστικά η "καμπάνια" για τη φετινή καλλιέργεια τεύτλων και βρίσκεται "στον αέρα" ο προγραμματισμός της καλλιέργειας. Οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς 6,2 εκατ. ευρώ από την περσινή σοδειά».

Στο μεταξύ, χτες, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εβρου περιόδευσε στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και μίλησε με τους εργαζόμενους και τους αγρότες, διακινώντας παράλληλα την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την ΕΒΖ.

Δρομολογούνται εξελίξεις

Στο μεταξύ, προθεσμία μέχρι και αύριο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα πληρωμής των τευτλοπαραγωγών που παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή που παρέδωσαν στην ΕΒΖ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Α. Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή η «υπόσχεση» για «θετικές εξελίξεις» φαίνεται να σηματοδοτεί συνολικότερες εξελίξεις στην ΕΒΖ, που σχετίζονται τόσο με την εξεύρεση αγοραστή για τις ποσότητες ζάχαρης που είναι αδιάθετες, ώστε να πληρωθούν οι αγρότες, αλλά και με τα σχέδια για πώληση της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΒΖ έχει εισέλθει σε στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας market test για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα τεθούν υπό αξιολόγηση οι γραπτές προτάσεις των τελικών ενδιαφερόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ