Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες υποθέσεις παιδεραστίας

ΡΩΜΗ -

Χρειάστηκαν να αποκαλυφθούν αρκετά περιστατικά παιδεραστίας και το αποτρόπαιο τέλος ενός εννιάχρονου αγοριού από σπείρα παιδοφίλων, για να κινητοποιηθούν επιτέλους οι ιταλικές αρχές και να λάβουν κάποια μέτρα, αλλά και να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη. Στο μεταξύ, χτες συνελήφθη καθηγητής Λυκείου, σε κωμόπολη πλησίον της Νάπολης, με την κατηγορία της σεξουαλικής ασέλγειας κατά μαθητών του, ενώ σαν απάντηση στον πανικό που έχει ξεσπάσει, οι αστυνομικοί αρχίζουν εκ νέου έρευνες για 186 υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων στην περιφέρεια της Νάπολης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να οργανωθούν άμεσα ενημερωτικές εκστρατείες και να προωθηθούν νέα νομοθετικά μέτρα. Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τη σύσταση μιας κοινωνικής οργάνωσης και να χρησιμοποιήσει πρόσωπα, που αρνούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, για να επιβλέπουν όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά: σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων. Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια και θα μεταδίδουν τηλεοπτικά σποτ, ενώ επιδιώκουν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την παιδεραστία, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων.

Η ιστορία του εννιάχρονου Σιλβέστρο που, αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά, δολοφονήθηκε από σπείρα παιδεραστών, βρήκε τον απόηχό της και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου διεξήχθη χτες έκτακτη συνεδρίαση, μετά τον πανικό που έχει κυριολεκτικά προκαλέσει σε γονείς και μαθητές η υπόθεση. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ιταλίας, ορισμένοι βουλευτές - κυρίως από την "Εθνική Συμμαχία" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη "Λέγκα του Βορρά" - "θυμήθηκαν" την ποινή του θανάτου σαν δίκαιη τιμωρία για αποτρόπαια εγκλήματα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι με αφορμή αυτή την ιστορία, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά "το κόμμα των υπέρμαχων της θανατικής ποινής" ξεκινώντας από πολιτικούς εκπροσώπους της Εθνικής Συμμαχίας. Ετσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μιλάνου άρχισε ήδη από χτες, η συλλογή υπογραφών υπέρ της θανατικής ποινής, για ένα "νόμο λαϊκής πρωτοβουλίας".

Η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει 3 ως 20 χρόνια κάθειρξης και μεγάλα πρόστιμα και εξομοιώνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση με τη δουλεία. Ο νέος νόμος είναι προγραμματισμένος να συζητηθεί και να ψηφιστεί μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και γίνεται πιο αυστηρή με την πρόσφατη ψήφιση ενός νομοσχεδίου από τη Γερουσία.

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που φαίνεται να συντελείται, είναι η διαφαινόμενη τάση της κοινής γνώμης να σπάσει το "νόμο της σιωπής", την "ομερτά". Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Νάπολης, το βίαιο και βδελυρό έγκλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν αυτή η ιστορία της παιδεραστίας, που διαρκούσε μήνες και τη γνώριζαν σχεδόν όλοι, είχε καταγγελθεί εγκαίρως. Αλλά ο "νόμος της σιωπής" ήταν ολοκληρωτικός.

Μια πρώτη αντίδραση ήρθε χτες από τους φίλους και συμμαθητές του εννιάχρονου. Μαζικά, οι μαθητές των σχολείων της Νάπολης διαδήλωσαν στη μνήμη του Σιλβέστρο ντε λε Κάβε, υποσχόμενοι έτσι να βάλουν τέλος στην "ομερτά", ενώ το κεντρικό σύνθημα των νεαρών διαδηλωτών ήταν "αυτός που ξέρει πρέπει να μιλάει".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ