Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση σε όλο το πολιτικό φάσμα

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε χτες σε πεδίο μάχης, όταν αντίπαλες ομάδες φοιτητών (αριστερών και υπερεθνικιστικών οργανώσεων) συγκρούστηκαν με πέτρες, κλομπ και μαχαίρια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Η ένταση - η οποία υποφώσκει από τη δολοφονία ενός αριστερού φοιτητή από αγνώστους - κατασιγάστηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας καταστολής ταραχών.

Στο μεταξύ στην Αγκυρα επαναλήφθηκε χτες, κεκλεισμένων των θυρών, η απολογία του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) στο συνταγματικό δικαστήριο που θα αποφασίσει αν αυτός ο πολιτικός σχηματισμός είναι "σύννομος" ή πρέπει να διαλυθεί. Ο Νετσμετίν Ερμπακάν κατέθεσε για τρεις ώρες και δεν έκανε ουδεμία δήλωση κατά την έξοδό του.

Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν στο "Ρόιτερ" πως η δίκη σε βάρος του Ρεφάχ, αντί να "ενισχύσει" το κοσμικό κράτος, όπως ήταν πιθανότατα η επιδίωξη των εμπνευστών της, ίσως υποσκάψει την προσπάθεια της Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ιδιαίτερα ανησυχητική, υποστηρίζουν, ότι είναι η χρονική στιγμή της εκδίκασης της υπόθεσης, μια μόλις εβδομάδα πριν από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις Βρυξέλλες, για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Αξιωματούχοι του Ρεφάχ ζήτησαν τη βοήθεια πρεσβειών δυτικών χωρών και ξένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απηύθυναν ανοιχτά έκκληση για υποστήριξη σε "δημοκρατικές" βάσεις...

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι εν έτει 1994, ηγετικά στελέχη του Κόμματος της Ευημερίας υποστήριξαν ανοιχτά τις προσπάθειες του ίδιου μηχανισμού ασφαλείας, που σήμερα στρέφεται εναντίον τους, να στείλει στη φυλακή βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, σε μια ενέργεια που όξυνε τις σχέσεις με τη Δύση. Το Δημοκρατικό Κόμμα απαγορεύτηκε αργότερα με δικαστική απόφαση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άρχισε χτες στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα φέρει περιορισμούς στη βουλευτική ασυλία (η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα). Εκκρεμούν συνολικά 180 αιτήσεις για την άρση της ασυλίας 85 βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο ηγέτης του Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμετίν Ερμπακάν και η πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ