Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
"Ενιαίος πολιτικός χώρος στην Ιβηρική"

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση ενός "ενιαίου πολιτικού χώρου στην Ιβηρική Χερσόνησο" προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, κατά τη 14η διμερή Συνάντηση Κορυφής των δύο κρατών που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

Οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασαν την επιθυμία να συντονίζουν καλύτερα την ευρωπαϊκή στρατηγική τους, γι' αυτό κατέληξαν στην παρούσα συμφωνία που θα τους επιτρέψει να μιλούν από κοινού για όλα τα μεγάλα θέματα. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών "προχωρούν με σταθερή ταχύτητα", μολονότι, παραμονή της Συνόδου για την απασχόληση στο Λουξεμβούργο, η Μαδρίτη προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ η Λισαβόνα δεν αποκλείει την κρατική παρέμβαση, οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις στα οικονομικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συμφωνία ακόμα προβλέπει τη δικαστική συνεργασία και την ενίσχυση της υποδομής, όπως και από κοινού μέτρα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Ακόμα, στενότερη συνεργασία τους σε μια σειρά από κοινωνικούς τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ