Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Παράδειγμα προς μίμηση

Στον αντίποδα της μοιρολατρίας και της υποταγής είναι ο δρόμος του αγώνα. Παρά τις προβλέψεις των κάθε είδους Κασσανδρών, ο αγώνας έχει πάντα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος του Περάματος. Τα όσα έχει πετύχει η σημερινή δημοτική αρχή, στηριζόμενη στους δημότες και οι δημότες στηριζόμενοι στη δημοτική αρχή, αρχίζουν να γίνονται παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Παράδειγμα για το τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί όταν η δημοτική αρχή, αρνούμενη το ρόλο του μακριού χεριού του κράτους, επιμένει να είναι διεκδικητική προς κάθε κατεύθυνση.

Προχτές πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της "Κίνησης Πολιτών - Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη", που στηρίζει τη σημερινή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της πραγματικότητας και, προπαντός, εφησυχασμού για τις μέχρι τώρα κατακτήσεις, αναφέρθηκαν όσα μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο Δήμος Περάματος. "Μετά από δυόμισι χρόνια μεστά από δράση, αγώνες, επιτυχίες, οι κατακτήσεις μας έχουν πραγματικά πανελλήνια εμβέλεια. Οι αγώνες οι δικοί σας και οι δικοί μας διαμόρφωσαν μία πόλη όμορφη και ασφαλή. Εγιναν τόσοι και τόσοι αγώνες αυτά τα χρόνια, που μας κατατάσσουν στους πρωτοπόρους δήμους της χώρας", τόνισε ο δήμαρχος, Γ. Πατσιλινάκος.

Οι επιτυχίες του δήμου, που ταυτόχρονα είναι επιτυχίες όλου του περαματιώτικου λαού και των μαζικών του φορέων, έχουν αποτέλεσμα:

Ολα τα σχολεία της πόλης να λειτουργούν πρωί. Εχει ολοκληρωθεί η αποχέτευση και η οδοποιία. Τα αντιπλημμυρικά έργα διασφαλίζουν τους δημότες, τη στιγμή που άλλοι δήμοι ακόμα και πλούσιων περιοχών πνίγονται στη λάσπη με την πρώτη βροχή. Καθαρίστηκε η δυτική προβλήτα από τα σκουπίδια. Τελείωσε η πλατεία Ηρώων. Ολοκληρώθηκε το ανοιχτό σχολείο, που μεταβάλλει το κάθε σχολείο σε μικρό Πνευματικό Κέντρο. Δημιουργήθηκαν οι σχολές γονέων και φέτος θα λειτουργήσει και το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Ο ΟΛΠ σταμάτησε να μπαζώνει την παραλία. Εγινε πάρκο η πλατεία Λαού.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Προχωρεί η κατασκευή της πισίνας, ξεκίνησε η μεταφορά του Τεχνικού Λυκείου σε νέο κτίριο κλπ. Ολα αυτά έγιναν με τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις των δημοτών. Τα τελευταία χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν μόνο 15%. Αλλη μία απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι για να γίνουν έργα πρέπει να φορολογηθούν άγρια οι ήδη πολλαπλώς φορολογούμενοι από το κράτος πολίτες.

"Οι επιτυχίες και οι θετικές προοπτικές μας συναντούν τις δυσκολίες, που επιβάλλει το αρνητικό πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών", υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος, σημειώνοντας: "Τα έσοδα του δήμου συνεχώς μειώνονται και θεσμοθετημένοι πόροι παρακρατούνται παράνομα. Ο Δήμος Περάματος εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένος. Βρήκαμε χρέος άμεσα απαιτητό 1,5 δισ.".

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σημερινή δημοτική αρχή. Ηταν βέβαιο ότι από τη στιγμή που τόλμησε να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα, όπως αυτών των εταιριών πετρελαίου ή των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα του ΟΛΠ, θα συναντούσε λυσσαλέα αντίσταση. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, η αντιπολίτευση προς τη σημερινή δημοτική αρχή θα εντείνεται και θα προσλαμβάνει πολλές μορφές. "Το έργο του ΟΛΠ που σταματήσαμε είναι 7 δισεκατομμύρια. Τι θα κοστίσει στον εργολάβο να ρίξει εναντίον μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές 500 εκατομμύρια;", επισήμανε ο Γ. Πατσιλινάκος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο λαός θα αντισταθεί μαζί με το δήμο σε κάθε προσπάθεια ανατροπής και αντικατάστασης της δημοτικής αρχής. Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κίνησης, Μ. Σταυρίδης,"η παρουσία όλων μας ήταν καταλυτική στις διεκδικήσεις που πετύχαμε και θα συνεχίσει να είναι".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ