Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ανάλγητη και προκλητική απόφαση
  • Την επιβολή ειδικού φόρου ή την καθιέρωση κοινωνικού πόρου για τα ΑΜΕΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Τις θέσεις του για τα ΑΜΕΑ κατέθεσε το ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή

"Στόχοι της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των αναγκών λειτουργίας ιδρυμάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν προνοιακό έργο με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση με την παράλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, της υλικοτεχνικής τους υποδομής και περιουσίας και την αξιολόγηση του έργου τους".

Τα παραπάνω έλεγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στις 22.2.1997. Μάλιστα, ο Κ. Σημίτης επιχειρώντας να κάνει επίδειξη του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμιζε πως η μελλοντική φροντίδα της κυβέρνησης θα είναι για εκείνους που "δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν λύσεις", καθώς "δεν ανήκουν στην πλευρά που φωτίζει ο ήλιος". "Είναι επιταγή που απορρέει από την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης", κατέληγε η ομιλία του πρωθυπουργού.

Ευτελίζοντας την έννοια της αλληλεγγύης η κυβέρνηση οδηγείται στην επιβολή ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την Πρόνοια και τα ΑΜΕΑ, που θα επιβαρύνει την "πλευρά που φωτίζει ο ήλιος". Είναι μια απόφαση προσβλητική για τα ΑΜΕΑ, αλλά και επαχθής για το κοινωνικό σύνολο.

Για τα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης μίλησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τα ΑΜΕΑ ο γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης.Η λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής προβλέπεται απ' το νόμο 2430, αλλά η Επιτροπή συνεδρίασε ουσιαστικά για πρώτη φορά χτες - και πάλι όμως με την απουσία των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Με ένα πρόχειρο κείμενο εμφανίστηκε στη συνεδρίαση η κυβέρνηση, το οποίο τελικά δεν έδωσε στους συμμετέχοντες για συζήτηση.

Κρυστάλλινες θέσειςαπ' το ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική, Χ. Χουρδάκης,παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος τονίζοντας ότι το ΚΚΕ συμμετέχοντας στην Επιτροπή για τα ΑΜΕΑ θέλει να συμβάλει και απ' αυτή τη θέση στην καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και στην καλύτερη επεξεργασία των λύσεών τους. Επίσης διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα προσυπογράψει ένα κοινό κείμενο της Διακομματικής, στο βαθμό που αυτό θα κινείται σε σωστή κατεύθυνση και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα, διευκολύνοντας το άνοιγμα του δρόμου για ένα καλύτερο αύριο.

Τα ΑΜΕΑ, τονίζει το ΚΚΕ, δεν μπορούν να ευημερούν όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποφέρει από την ανεργία, όταν πρέπει να πληρώσει για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία.

Οι βασικοί άξονες των θέσεων του ΚΚΕ είναι:

  • Ισχυρός δημόσιος τομέας πρόνοιας, υγείας και παιδείας, προσανατολισμένος στην πρόληψη της αναπηρίας και στην έγκαιρη διάγνωση.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για πρόνοια, υγεία και παιδεία.
  • Ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δημοσίου συστήματος ειδικής αγωγής, ανάλογα με την κατηγορία των ΑΜΕΑ.
  • Ενταξη των ΑΜΕΑ στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς τους αδιαφανείς μηχανισμούς ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης της ανάγκης τους για δουλιά.
  • Οχι στη φιλανθρωπία, την εμπορευματοποίηση των αναγκών των ΑΜΕΑ.
  • Να ψηφιστεί άμεσα ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που θα υποχρεώνει το δημόσιο και τους ιδιώτες να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε κτίρια.
  • Γενναία χρηματοδότηση και δημιουργία εκείνων των υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Μετατροπή των επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Η κατώτερη σύνταξη να ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΕΑ) για τους ανίκανους προς εργασία και με 10 ΗΕΑ για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οσον αφορά τα κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι ένα πολύ μικρό μέρος απ' αυτό που στοιχίζει η σχέση μας μαζί της.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει:

α. Τα προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από την πολιτεία σαν μέσο αποποίησης των ευθυνών της, όσον αφορά τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.

β. Η όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πρέπει να είναι συμπληρωματική των πολιτικών για τα ΑΜΕΑ, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και να εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των ανάλογων υπουργείων.

γ. Υπάρχει ανάγκη σ' αυτόν τον τομέα για τη θέσπιση διαφανών διαδικασιών και ελέγχου στη διαχείριση κονδυλίων για τα ΑΜΕΑ και στους δημόσιους φορείς, αλλά ιδιαίτερα στις διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μερικές κατηγορίες που απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις είναι τα άτομα με νοητική στέρηση και αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες.

Ο συνδικαλισμός

Οσον αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα των ΑΜΕΑ το ΚΚΕ διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις:

1.Μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων να γίνονται ΑΜΕΑ με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας, που θα βεβαιώνεται με γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. 2.Οι γονείς και κηδεμόνες που εκπροσωπούν τα παιδιά τους να έχουν δικαίωμα μιας ψήφου για κάθε παιδί.

3.Καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές και όχι του υπερπλειοψηφικού που ισχύει σήμερα.

4.Για τα μέλη των οργανώσεων να εκδίδεται συνδικαλιστικό βιβλιάριο που θα είναι το εκλογικό βιβλιάριο των ΑΜΕΑ και των γονέων και κηδεμόνων τους. 5.Στις εκλογικές διαδικασίες να παραβρίσκεται ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, δικαστικός αντιπρόσωπος που θα διορίζεται από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τη Διακομματική Επιτροπή να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση οργανισμών που πλήττουν το χώρο της Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ