Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κερδίζουν έδαφος οι ξένες και οι ιδιωτικές

Οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες - που βαφτίζουν "κοινωνική πολιτική" τις διαγραφές θαλασσοδανείων - κάθε χρόνο έχουν όλο και μικρότερα μερίδια στις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τα κέρδη

Η υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η αυξανόμενη διείσδυση των ξένων τραπεζών καθώς και η ενίσχυση της θέσης των ιδιωτικών σε βάρος των κρατικών είναι μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται αρκετά αναλυτικά, στο τελευταίο "Οικονομικό Δελτίο" (Σεπτέμβρης 1997) της ALPHA Τράπεζας Πίστεως, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στο δελτίο αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών των τραπεζών και η επισκόπηση των τραπεζικών μεγεθών κατά το 1996. Από τη διαχρονική εξέλιξη των τραπεζικών μεγεθών, προκύπτει ότι το μερίδιο των ξένων τραπεζών στο σύνολο του ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών (που το 1996 διαμορφώθηκε στα 25,2 τρισεκατομμύρια από 21,6 τρισ. δραχμές που ήταν το 1995), παρουσίασε αξιόλογη αύξηση. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των ξένων τραπεζών, στο συνολικό ενεργητικό των εμπορικών τραπεζών, αυξήθηκε από 19,2% το 1995 σε 21,3% το 1996, με αντίστοιχη μείωση του μεριδίου των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (από 80,8% το 1995 σε 78,7% το 1996).

Οι παραπάνω μεταβολές σημαίνουν ότι οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια καταθέσεων και χορηγήσεων και άρα μοιράζονται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών, μειώνοντας αντίστοιχα τα κέρδη των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Ειδικότερα:

  • Το μερίδιο χορηγήσεων των ξένων τραπεζών - στο σύνολο των δανείων που χορήγησαν οι εμπορικές τράπεζες - αυξήθηκε επίσης από 19,5% σε 21,4%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών μειώθηκε από 80,5% σε 78,6%.
  • Το μερίδιο των καταθέσεων των ξένων τραπεζών - στο σύνολο των καταθέσεων που συγκεντρώνονται στα ταμεία όλων των εμπορικών τραπεζών - αυξήθηκε από 12,3% το 1995 σε 13,2% το 1996 και αντίστοιχα μειώθηκε το μερίδιο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών από 87,7% σε 86,8%.

Ανάλογη είναι και η εικόνα για τα κέρδη. Επειδή όμως οι ξένες τράπεζες εξακολουθούν να απολαμβάνουν το προνόμιο να μη δημοσιοποιούν τους ισολογισμούς τους - που είναι όμως υποχρεωμένες οι ελληνικές τράπεζες - θα περιοριστούμε στην παράθεση των στοιχείων που υπάρχουν στο "Οικονομικό Δελτίο" της Τράπεζας Πίστεως. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Στην περίοδο 1992-1994 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών, για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών (όχι των ξένων), ήταν 24%, με τις ιδιωτικές τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία σε σχέση με τις κρατικές. Για τις κρατικές τράπεζες ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κερδών ήταν 21% και για τις ιδιωτικές 25%. Στη διετία 1995-1996, τα κέρδη των ιδιωτικών τραπεζών συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό (30%) ετησίως. Αντίθετα, στην ίδια διετία, τα κέρδη των ελληνικών εμπορικών τραπεζών παρουσίασαν σημαντική μείωση. Μια μείωση, που οφείλεται κυρίως στις διαγραφές των θαλασσοδανείων που είχαν χορηγήσει οι κρατικές τράπεζες (κυρίως Εθνική και ΕΤΒΑ) σε ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα μηδενικά κέρδη, που εμφάνισε πέρσι η Εθνική Τράπεζα, οφείλονται και στο γεγονός η διοίκηση της Εθνικής το 1996: Πρώτον, διέγραψε "μη εξυπηρετούμενα" δάνεια, συνολικού ύψους 55 δισ. δραχμών. Δεύτερον διέγραψε "συμμετοχές σε ανενεργείς επιχειρήσεις" ύψους 63,6 δισ. δραχμών. Τρίτον, διέθεσε από τα προ - προβλέψεων κέρδη του 1996, ποσό ύψους 61,4 δισ. δραχμών για "ενίσχυση των προβλέψεων, έναντι επισφαλών απαιτήσεων". Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, η διοίκηση της Εθνικής απάλλαξε οριστικά και αμετάκλητα από την υποχρέωση πληρωμής των παραπάνω δανείωνεκείνους που είχαν συνάψει τα δάνεια.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ