Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εγκλημα κατά συρροή

Η πλημμύρα δεν ήρθε μόνη της. Είχαν προειδοποιήσει οι κάτοικοι. Μόνος υπεύθυνος ο Θεός, κατά τους αρμόδιους κρατικούς και άλλους πραγματικούς υπεύθυνους

Εγκλημα "κατά συρροή" και "κατ' εξακολούθηση" ήταν η καταστρεπτική πλημμύρα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις εργατικές συνοικίες της Πάτρας. Ενα έγκλημα που οι υπεύθυνοι προσχεδίασαν και περίμεναν απλά τη μανία της φύσης να ολοκληρώσει το έργο τους. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να καταστραφούν σπίτια, βιοτεχνίες, καταστήματα και αγροτικές καλλιέργειες από μια "απρόβλεπτη θεομηνία" όπως είπαν εκείνοι που ευθύνονται. Για τους κατοίκους όμως της Πάτρας και ιδιαίτερα εκείνους που καταστράφηκαν, ήταν απλά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Γιατί πολύ απλά όποιος "υπεύθυνος" έμπαινε στον κόπο να ακολουθήσει την πορεία των νερών και καταστροφών θα έβλεπε πως στην τεράστια περιοχή που έγιναν οι καταστροφές υπήρξαν όχι μια αλλά τουλάχιστον τέσσερις "εστίες κινδύνου" που για διαφορετικούς λόγους έπνιξαν στο νερό τις εργατοσυνοικίες.

Οταν φούσκωσε το ποτάμι...

Η καταστροφή άρχισε γύρω στις 7 το πρωί του Σαββάτου όταν η νυχτερινή βροχή δυνάμωσε και φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου "Διακονιάρη". Το δυνατό ρέμα παρέσυρε σκουπίδια και κατασκευαστικά υλικά (κυρίως ξύλα και δοκάρια από τα καλούπια) των έργων της περιμετρικής στην περιοχή του Γλαύκου. Τα νερά στο πέρασμά τους παρέσυραν αυτά τα υλικά τα οποία έκλεισαν την Πεζογέφυρα στην περιοχή της Εγλυκάδας. Μη βρίσκοντας το φυσικό τους πέρασμα τα νερά έσπασαν τα τσιμέντα της Πεζογέφυρας και "ξεστράτισαν" προς τα δεξιά προς την περιοχή της Εγλυκάδας κατεβαίνοντας νοτιότερα. Περνώντας μέσα από δρόμους και σπίτια πέρασαν από την περιοχή Αγ. Γεωργίου Λάγκουρα και πλημμύρισαν τις εργατικές συνοικίες του Αγ. Νεκταρίου. Η καταστροφή της περιοχής αυτής έγινε μέσα σε λίγα λεπτά από δύο "μέτωπα": από τα νερά που έτρεχαν στους δρόμους οι οποίοι είναι αρκετά υπερυψωμένοι από τις εισόδους των σπιτιών αλλά και από τους υπονόμους. Εντρομοι οι κάτοικοι έβλεπαν τα αποχετευτικά δίκτυα να φέρνουν μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους νερά και λύματα. Στον αναπόφευκτο δρόμο τους προς τη θάλασσα τα νερά πέρασαν μέσα από χωράφια και σπίτια και από την περιοχή Αγ. Ιωάννη Πράτσικα όπου βρίσκεται η συνέχεια του "Διακονιάρη" προκαλώντας κι εκεί καταστροφές. Ζημιές υπέστησαν ακόμα οι περιοχές του Γλαύκου, τα Προσφυγικά, τα Ζαρουχλέικα, η Τέρψη, οι Ιτιές και η περιοχή της Τριαντίου Σχολής.

Φώναζαν αλλά ποιος τους άκουγε

Αιτίες της καταστροφής ήταν τα έργα της Περιμετρικής, τα οποία όπως αποδείχτηκε έγιναν χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό, η αλλόγιστη οικοδόμηση πάνω στο χείμαρρο με την άδεια και την ανοχή των υπευθύνων, η τσιμεντοποίηση της κοίτης του "Διακονιάρη" και τα βουλωμένα φρεάτια του αποχετευτικού συστήματος. Γι' αυτά τα τελευταία οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι καταπέλτης. Ολοι οι κάτοικοι των περιοχών σημείωναν πως καιρό τώρα ζητούσαν από τη ΔΕΥΑΠ, το Δήμο και τη Νομαρχία να καθαριστεί το αποχετευτικό δίκτυο για να μη γίνει καταστροφή και πως κανένας υπεύθυνος δε συγκινήθηκε. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης ο οποίος καιρό τώρα είχε στείλει έγγραφα στη Νομαρχία ζητώντας τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου. Τα έγγραφα αυτά έγιναν πολλές φορές "μπαλάκι" ανάμεσα στη Νομαρχία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ένας τα έστελνε στον άλλο και οι δύο μαζί διαβεβαίωναν πως "δεν υπάρχει πρόβλημα". Αλλά κι όταν μετά την περσινή καταστροφή της Κορίνθου φορείς της Πάτρας ζητούσαν να γίνουν έργα, έπαιρναν τη "διαβεβαίωση" πως "η Πάτρα δεν πρόκειται να γίνει Κόρινθος". Ωσπου το Σάββατο χρειάστηκε μία μόνο ώρα για να νιώσει η Πάτρα όπως ακριβώς και η Κόρινθος.

Αφαντοι οι υπεύθυνοι

Ακόμα και μετά την καταστροφή, το Σάββατο κανένας υπεύθυνος δεν εμφανίστηκε στις περιοχές που επλήγησαν. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι μόνοι που "περπάτησαν στις λάσπες" για να μιλήσουν με τον κόσμο ήταν αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, τα ΜΜΕ που έπαιρναν πλάνα της καταστροφής και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης στον οποίο οι κάτοικοι - μέσα στην πίκρα για την περιουσία που χάθηκε και την αγανάκτησή τους - δήλωναν πως ήταν ο μόνος από το Δημοτικό Συμβούλιο που εμφανίστηκε και του ζητούσαν να μεταφέρει μήνυμα "στους άλλους" να "μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους για να τάξουν". Μα έτσι κι αλλιώς "οι άλλοι" δεν πάτησαν. Προτίμησαν την ασφάλεια των γραφείων τους και τις μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ. "Φυσικό φαινόμενο" και "απρόβλεπτη θεομηνία" χαρακτήρισε το έγκλημα ο Νομάρχης Αχαϊας Στάθης Αθανασόπουλος - Σερέτης.Στο ίδιο μήκος και οι υπόλοιποι. Εταξαν τις γνωστές υποσχέσεις και τα "μέτρα - ασπιρίνη" ανατρέχοντας στο "εγκόλπιο" που συντάσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για "λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς" και νόμισαν πως καθάρισαν. 200.000 αποζημίωση έταξε ο ΓΓ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας Γιώργος Μουτσόπουλος σε κάθε άστεγο, 2.000.000 για καταστροφή οικίας και οικοσυσκευής ανά νοικοκυριό και έσπευσε να δηλώσει πως οι αιτήσεις για αποζημίωση θα εξετάζονται από επιτροπές με αποτέλεσμα όποιοι πάρουν τα ψίχουλα να τα πάρουν το... καλοκαίρι ή τον... επόμενο χειμώνα.

Οπως είναι φανερό οι υπεύθυνοι του αίσχους μόνο υπεύθυνο ανέδειξαν το... "Θεό που έστειλε βροχή". Εκτός από "Εκείνον" όλοι οι άλλοι "έπραξαν το καθήκον τους", σε τέτοιο βαθμό που, σε αντίθεση με τους Ινδιάνους μάγους που προσεύχονταν για να βρέξει, εκείνοι το μεσημέρι του Σαββάτου παρακαλούσαν να μη βρέξει για "να μην επιδεινωθεί η κατάσταση". Ομως, η αγανάκτηση των κατοίκων που παρά τις εκκλήσεις τους είδαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις τους και καταστράφηκαν, είναι μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν την αγανάκτησή τους ενάντια στους αληθινούς υπεύθυνους και δήλωναν έτοιμοι να παλέψουν μέσα από επιτροπές αγώνα για την άμεση και πλήρη αποκατάστασή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμαρτωλή ιστορία ετών 42!(2004-10-16 00:00:00.0)
Ενοχος οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές(2001-12-19 00:00:00.0)
Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα κυβέρνηση, νομαρχία, δήμος(2001-12-18 00:00:00.0)
Εγκληματικές ευθύνες Δήμου και Νομαρχίας(1998-09-15 00:00:00.0)
Οι πληγέντες φταίνε για τις πλημμύρες στην Πάτρα!(1997-11-01 00:00:00.0)
Επνιξαν τις φτωχογειτονιές(1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ