Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΣΟΥΛΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΥΔΑΠ
Η αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται χρήματα

- Η πρώτη, δυνατή νεροποντή, με τα γνωστά προβλήματα, ανέδειξε και πάλι την ανυπαρξία ενός κεντρικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική προστασία. Τι μέλλει γενέσθαι, καθώς δεν μπήκαμε ακόμα στο χειμώνα;

- Η πείρα έχει δείξει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ομβρίων και στο δίκτυο ακάθαρτων. Αυτό έχει να κάνει με τη μη σωστή λειτουργία και επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι δε δίνονται κονδύλια από την κεντρική διοίκηση για την αντιπλημμυρική προστασία.

Αυτό, σε συνδυασμό και με άλλα προβλήματα, (μπαζωμένα ρέματα, αυθαίρετα) είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα. Κυρίως, όμως, το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι κάτι που εδώ και πολλά χρόνια έχει μείνει από τις διάφορες διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ σε νεκρό σημείο. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κονδύλια, αλλά μπροστά στα 300 δισ. που απαιτούνται, σύμφωνα με μελέτες, τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι ψίχουλα. Γι' αυτό και είναι σίγουρο πως θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον.

- Είναι επαρκή τα μέτρα που παίρνει η ΕΥΔΑΠ;

- Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να παρεμβαίνει στα δίκτυα ομβρίων και ακάθαρτων με εργασίες καθαρισμού. Εχουν γίνει αρκετοί καθαρισμοί. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει και με τη νομοθεσία, μια και το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε "μπαλάκι" μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΥΔΑΠ και διαφόρων ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι αρμόδιο για την αντιπλημμυρική προστασία, έχει εκχωρήσει με νόμο την αρμοδιότητα στην ΕΥΔΑΠ, αλλά πολλοί δήμοι βρίσκουν κονδύλια από διάφορα προγράμματα και προχωρούν σε έργα, χωρίς να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται λύση στο πρόβλημα σε ένα δήμο και να μεταφέρεται σε πολύ χειρότερη μορφή στο γειτονικό. Εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς για το ποιος θα έχει την ευθύνη για τα φρεάτια και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Ενώ, λοιπόν, γίνονται αυτές οι συζητήσεις σε θεωρητικό επίπεδο, με τις πρώτες βροχές δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι δεν πρέπει να φύγει το αντικείμενο από την ΕΥΔΑΠ, γιατί τότε τα προβλήματα θα μεγαλώσουν και θα δοθεί ευκαιρία στην κεντρική διοίκηση να χαρατσώσει μέσω των δήμων τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

- Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, το περασμένο Σάββατο οι 370 από τις 384 κλήσεις έγιναν για το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων. Πού οφείλεται αυτό;

- Υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Βασική αιτία είναι το ίδιο το δίκτυο, οι μικρής διατομής αγωγοί που υπάρχουν, ο άναρχος σχεδιασμός σε μια πόλη όπως η Αθήνα που χρειάζεται διαφορετικές και σωστές λύσεις. Αυτά τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν, αφού τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται άσχημα. Δεν μπορεί η ΕΥΔΑΠ με μια ανακοίνωση, όπως η προχτεσινή, να "καθαρίζει". Υπάρχουν προβλέψεις από την ΕΜΥ και πρέπει και η ΕΥΔΑΠ μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ να δουν πιο προσεκτικά το ζήτημα.

Αυτό σημαίνει άμεση έναρξη λειτουργίας των επιτροπών, για να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα και κυρίως να δοθούν χρήματα για την αντιπλημμυρική προστασία. Αν συνεχίσουν να θεωρούν την αντιπλημμυρική προστασία ως μη αποδοτική επένδυση, αν συνεχίσουν να λειτουργούν σαν ψυχροί λογιστές, τότε τα προβλήματα και θα συνεχίζονται και θα εντείνονται.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ