Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
Εικαστικά αιτήματα και προτάσεις

Αναπάντητα άφησε ο υπουργός Πολιτισμού τα θέματα που έθεσε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, στα εγκαίνια της έκθεσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Μια πανελλήνια έκθεση γλυπτικής πραγματοποιείται αυτές τις μέρες και μέχρι τις 16 Νοέμβρη, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Την έκθεση, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει το σύνολο του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι χωρίς αισθητικούς περιορισμούς, διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και φιλοξενεί 87 καλλιτέχνες με πάνω από 120 έργα τους, που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που έχουν οι σύγχρονοι Ελληνες γλύπτες.

Η Εύα Μελά,πρόεδρος του ΕΕΤΕ, εξηγώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων (το Περασμένο Σάββατο), το χαρακτήρα της έκθεσης: τόνισε: "Η χωρίς αισθητικούς περιορισμούς παρουσία των έργων έχει μεγάλη σημασία, γιατί πάντα, όταν η τέχνη φτάνει στο κοινό, φτάνει μέσα από διαδρομές επιλογών που συνήθως υπαγορεύονται πέρα από την αισθητική κρίση, κυρίως από λόγους οικονομικών συμφερόντων ομάδων κλπ. Θέλουμε εδώ να υπάρχει ένα πεδίο κυριολεκτικά ελεύθερης παρουσίας".

Παράλληλα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Πολιτισμού, που παραβρισκόταν στα εγκαίνια και εκφράζοντας τις ανησυχίες των Ελλήνων δημιουργών, η Εύα Μελά είπε: "Ζούμε σε μια περίοδο που η τέχνη και ο πολιτισμός περνάνε συχνά μέσα από συμπληγάδες. Οχι μόνο από τα προβλήματα της ζωής που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, αλλά κύρια μέσα από τις διαδικασίες με τις οποίες χειραγωγούνται τα ζητήματα ανάπτυξης της τέχνης μέσα από διαφόρων ειδών συμφέροντα.Ο στόχος του ΕΕΤΕ είναι να παλέψει για την ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία. Ανεμπόδιστη στην παραγωγή και στη διακίνησή της.Αυτό σημαίνει καλλιτέχνες που να μπορούν να δημιουργήσουν με όρους, που θα τους διευκολύνουν και ταυτόχρονα θεσμούς, που να αναγνωρίζουν το ρόλο των καλλιτεχνών. Που να αναγνωρίζουν τη συμβολή των καλλιτεχνών στην εξέλιξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Και εδώ είναι ο ρόλος της πολιτείας, που πρέπει να διασφαλίσει με τους θεσμούς της τους όρους για την ελεύθερη ανάπτυξη των τεχνών. Ξέρουμε ότι ένας από τους λόγους που δυσκολεύει την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών είναι η δράση των οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της τέχνης.Γι' αυτό το Επιμελητήριο θέλει να δημιουργηθούν θεσμοί και προϋποθέσεις, ώστε οι καλλιτέχνες, σαν συλλογικός φορέας και σαν άτομα, να μπορούν να δημιουργούν. Να δημιουργούν πέρα από τους όρους και από τα όρια, που το εμπόριο της τέχνης θέτει, περιορίζοντάς τους".

Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, επισήμανε τους περιορισμούς που αυτό δημιουργεί στην ανάπτυξη της τέχνης, με την επιλογή της πολιτείας να ιδιωτικοποιήσει τους χώρους της τέχνης, μετατρέποντάς τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.Η Εύα Μελά τόνισε και το σοβαρό πρόβλημα με τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, πρόβλημα που σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη έκθεση και ζήτησε από τον υπουργό να θεσμοθετήσει ένα νόμο που να εξασφαλίζει τη συλλογική ευθύνη των καλλιτεχνών για το τι τοποθετείται σε κάθε δημόσιο χώρο και τις σχετικές καλλιτεχνικές διαδικασίες.

Ο υπουργός μιλώντας στη συνέχεια, ουσιαστικά, απέφυγε ν' απαντήσει στις έμμεσες καταγγελίες της προέδρου του ΕΕΤΕ, όπως και να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εικαστικών καλλιτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ