Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή την απόρριψη προτάσεών του για τα «Δημήτρεια 2018»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) σχετικά με την απόρριψη, από την Καλλιτεχνική Επιτροπή των Δημητρείων 2018 του δήμου Θεσσαλονίκης, των προτάσεων που είχε καταθέσει.

Οπως σημειώνεται, το ΕΕΤΕ εισηγήθηκε δύο εναλλακτικές προτάσεις συμμετοχής, που περιλάμβαναν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε επίπεδο προϋπολογισμού, τεχνικών προδιαγραφών συμμετοχής κ.λπ. «Ειδικότερα, το ΔΣ του ΕΕΤΕ πρότεινε είτε την πραγματοποίηση έκθεσης εικαστικών, με τις αυστηρές προδιαγραφές που το ΕΕΤΕ προβλέπει (ανοιχτή πρόσκληση και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ), είτε τη λειτουργία ειδικού περιπτέρου για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ταυτότητα του ΕΕΤΕ, καθώς και ζητήματα σημαντικά από τη δράση του, με στόχο την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυστυχώς οι προτάσεις του ΕΕΤΕ, αν και εμπεριστατωμένες και με την εγγύηση της μακροχρόνιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του ΕΕΤΕ - από το 1944 - δεν έγιναν δεκτές (...)».

Και καταλήγει: «Καθίσταται προφανές ότι οι προτάσεις του ΕΕΤΕ δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και δεν λειτούργησε ως κριτήριο επιλογής ούτε καν ο ειδικός ρόλος που ο νόμος αναγνωρίζει στο Επιμελητήριο. Δυστυχώς βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση, που έχει επιπτώσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία και ιδιαίτερα στην προβολή του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών. Η εισβολή της εμπορευματοποίησης και η υπερίσχυση αμιγώς οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων στο χώρο της προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας υπονομεύουν την αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης και επηρεάζουν την διοργάνωση των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Και εδώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ