Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλυτα και τα προβλήματα του θεάτρου

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, όσον αφορά στον τομέα του θεάτρου, αποδείχνει ότι η θεατρική πολιτική του ΥΠΠΟ, μετά την ιδιωτικοποίηση των κρατικών σκηνών, αρχίζει και τελειώνει με διάφορα επιμέρους θέματα. Λ.χ. με τις γνωμοδοτικές επιτροπές, και τα κρατικά βραβεία, θεωρώντας προφανώς ότι "λύθηκαν" τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου του θεάτρου.

Με διάταξη, λοιπόν, που όπως αναφέρει, "σκοπό έχει την ενίσχυση της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής", καθιερώνονται "ετήσιο βραβείο παιδικού θεατρικού έργου, ετήσιο βραβείο νέων δημιουργών από όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς, με την επωνυμία "Μελίνα Μερκούρη" και ανάθεση, με αμοιβή, συγγραφής θεατρικών έργων σε Ελληνες συγγραφείς.

Εν ολίγοις καταργεί τους διαγωνισμούς Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Εργου και για νέους συγγραφείς.Ως εκ τούτου καταργούνται οι διατάξεις που πρόβλεπαν ότι το "βραβευθέν διά του Α κρατικού βραβείου της πρώτης περιπτώσεως αναβιβάζεται υποχρεωτικώς την επομένη του διαγωνισμού καλλιτεχνική θεατρική περίοδο εις εν των κρατικών θεάτρων".

Με ποιο τρόπο ενισχύεται, λοιπόν, η νεοελληνική δραματουργία; Με την ανάθεση συγγραφής σε 5,μόνο, αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς; Ποιο είναι το κίνητρο για τους νέους, που ενδιαφέρονται και θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή θεατρικών έργων; Το μέλλον του νεοελληνικού θεατρικού έργου βρίσκεται μόνο στην "πένα" των ήδη αναγνωρισμένων; Με ποιο σκεπτικό οδηγήθηκαν σ' αυτή την απόφαση οι "νομοθέτες"; Μήπως από τις ανακοινώσεις των επιτροπών των τελευταίων χρόνων που επέμεναν να μην απονέμουν Α Βραβείο, με την αιτιολογία "ότι το σύνολο των έργων διακρίνεται από έλλειψη θεατρικότητας, δραματουργικής ανάπτυξης και γλωσσικής επάρκειας".

Να σημειώσουμε ότι η επιτροπή των θεατρικών διαγωνισμών θεωρούσε "σκόπιμη τη συνέχιση του θεσμού, ώστε να ενθαρρυνθούν μελλοντικές προσπάθειες".Το πολυνομοσχέδιο όμως τους καταργεί, αποκαλύπτοντας ότι στις προθέσεις της πολιτείας δεν είναι η ενθάρρυνση των νέων δημιουργών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο, "προς ενίσχυση της νεοελληνικής θεατρικής δημιουργίας, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, μετά γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου θα ανατίθεται κάθε έτος σε 5 αναγνωρισμένους συγγραφείς η συγγραφή θεατρικών έργων. Με την ίδια απόφαση θα καθορίζονται το ύψος της αμοιβής του συγγραφέα, η θεματογραφία και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ανάθεσης".Βέβαια, δε διευκρινίζεται αν το θέμα θα είναι κοινό και για τους πέντε συγγραφείς, όπως γίνεται στις... πανελλαδικές εξετάσεις ή θα είναι διαφορετικό. Σίγουρα, πάντως, δε θα είναι "ελεύθερο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ