Να προβλεφτεί διορθωτικό επίδομα για τους γιατρούς που με το νέο μισθολόγιο πιθανόν να έχουν λιγότερες συνολικές αποδοχές, ζητά η ΕΙΝΑΠ
Με την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 23.10.1997 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) διεκδικεί ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ καθώς και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε επίσης τρίωρη στάση εργασίας (11 πμ - 2 μμ) στις 30.10.1997 και γενική συνέλευση στις 12 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία". Επίσης η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 23.10.1997 και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως, ώρα 11 πμ.
Η ΕΙΝΑΠ έχει αποφανθεί ότι για να αποτελέσει βάση συζήτησης η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής "πρέπει να πάρει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα και να εξασφαλίσει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς το ποσό που αντιστοιχεί στις τακτικές αποδοχές + 8 εφημερίες + επίδομα ευθύνης σαν τακτικές αποδοχές". Αλλιώς όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ αλλά και όπως προκύπτει απ' τα ίδια τα στοιχεία της επιτροπής, το προτεινόμενο ιατρικό μισθολόγιο θα επιδεινώσει δραματικά τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.
Στους πίνακες Ι και ΙΙ φαίνονται οι διαφορετικές προτάσεις της ΕΙΝΑΠ και της Επιτροπής. Βασικές διαφορές είναι οι εξής:
- Το χρονοεπίδομα 4% ανά διετία προϋπηρεσίας δε συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο των τακτικών αποδοχών.
- Δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων και επιδόματος διατριβής.
- Η εφημερία να πληρώνεται ως υπερωριακή απασχόληση και το ωρομίσθιο της υπερωρίας να υπολογίζεται βάσει του τύπου: (Βασικός μισθός + επίδομα βιβλιοθήκης) / 150.
- Η εφημερία ετοιμότητας να πληρώνεται με το 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας.
- Να χορηγείται επίδομα πολυετούς παραμονής στους γιατρούς που αποκτούν τα προσόντα για εξέλιξη προαγωγής και δεν προάγονται ή εξελίσσονται εξαιτίας έλλειψης θέσεων.
Τέλος η ΕΙΝΑΠ προτείνει την πρόβλεψη διορθωτικού επιδόματος για τους γιατρούς που με το νέο μισθολόγιο πιθανόν να έχουν λιγότερες συνολικές αποδοχές από αυτές που είχαν μέχρι τώρα.