Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚΑ
Στη λογική της "συναίνεσης"

Η συμβολή του... "κοινωνικού διαλόγου" στη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, προτάσσεται στον απολογισμό δράσης του ΕΚΑ, τον οποίο καταψήφισε η ΔΑΣ

Στον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" - απάτη παραπέμπεται ουσιαστικά η λύση όλων των προβλημάτων των εργαζομένων, στον απολογισμό δράσης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,που ενέκρινε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) της διοίκησης του ΕΚΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειάς του, ενόψει του 22ου απολογιστικού συνεδρίου που θα γίνει στις 17 - 18 Οκτώβρη. Τον απολογισμό αυτό καταψήφισε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, που κατέθεσε δική της πρόταση, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει το συνέδριο να αποτελέσει σταθμό για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του ΕΚΑ, στην κατεύθυνση της οργάνωσης και του συντονισμού της πάλης των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στο κείμενο του απολογισμού, αν και διαπιστώνονται τα προβλήματα (εργασιακά - ασφαλιστικά) των εργαζομένων, σαν συνέπεια των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλεται η αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής σύγκλισης.Επίσης, επιχειρείται μέσα απ' αυτό να αμβλυνθούν οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής και εκθειάζεται ο "κοινωνικός διάλογος",αφού "η συμμετοχή αποτελεί εγγύηση για το αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν το στοιχείο της πολιτικής και θα στοχεύουν στην ευημερία της κοινωνίας και όχι στην ευημερία των αριθμών"!

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ,επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους η παράταξη καταψήφισε τον απολογισμό, υπογράμμισαν: Ο απολογισμός της πλειοψηφίας, ενώ αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, προσπαθεί να πείσει ότι δε φταίνε αυτές οι πολιτικές, αλλά ο τρόπος που ασκούνται, σπέρνοντας με αυτό τον τρόπο αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Οτι το κείμενο διαπνέεται απ' τη λογική της κοινωνικής "συναίνεσης",ότι δηλαδή εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι έχουν ενιαία συμφέροντα, σκεπάζοντας τις πραγματικές αιτίες, που γεννούν τα προβλήματα και την πολιτική που τα αναπαράγει. Οτι η πλειοψηφία με τη στάση της, μετέτρεψε το ΕΚΑ από κάστρο αντίστασης σε φορέα υποταγής των εργαζομένων και εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια πορεία.

Στην πρόταση της ΔΑΣ τονίζεται ότι στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν απ' το προηγούμενο συνέδριο, η κατάσταση των εργαζομένων χειροτέρεψε σε όλους τους τομείς,λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς είχαμε πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας,πτώση του βιοτικού επιπέδου,χτύπημα τηςπλήρους απασχόλησης και ενίσχυση της μερικής απασχόλησης,καταπάτηση τωνσυλλογικών συμβάσεων,ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η κοινωνική ασφάλιση.Υπογραμμίζεται ότι απέναντι στη γενικευμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης, αναπτύχθηκαν πολύμορφοι αγώνες (ναυτεργάτες - εκπαιδευτικοί κλπ).

Αναφορικά με τη δράση της παράταξης τονίζεται ότι "κάναμε προσπάθεια να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που καίνε τους εργαζόμενους, τις αιτίες που τα γεννούν, καταγγείλαμε την πολιτική που τα αναπαράγει. Συμβάλαμε να διατηρηθεί το αγωνιστικό κλίμα και βρεθήκαμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, στηρίξαμε πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης τους". Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η παράταξη θα συνεχίσει στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο και θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις να εκφραστεί και στις αποφάσεις του συνεδρίου η αντίθεση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ