Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΑΜ

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα έξι χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του θρυλικού ΕΑΜ, που δίκαια χαρακτηρίστηκε σαν η νέα "ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".

Η 27η του Σεπτέμβρη είναι γι' αυτό μια ιστορικής σημασίας ημερομηνία, ανάλογη μ' εκείνες της 25ης Μάρτη και της 28ης Οκτώβρη και σαν τέτοια έπρεπε να γιορτάζεται: Σαν εθνική γιορτή, γιατί με τα λάβαρα, τα συνθήματα, το πρόγραμμά του, ο λαός ξεσηκώθηκε και δημιούργησε την αθάνατη εποποιία της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης. Εποποιία, που μόνο μ' εκείνην του '21 μπορεί να συγκριθεί.

Χάρη στο ΕΑΜ και την πάλη του, σώθηκε ο λαός από την πείνα, όπως το λέει και το τραγούδι: "Το ΕΑΜ μάς έσωσ' απ' την πείνα"!!

Το ΕΑΜ οργάνωσε, όχι μόνο τη μαζική πάλη, για την επιβίωση και πολιτικοποίηση του λαού, αλλά και την ένοπλη αντίσταση. Δημιούργησε τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (τον ΕΛΑΣ), που στην απελευθέρωση αριθμούσε 139 χιλιάδες άντρες και αξιωματικούς. Ο ΕΛΑΣ υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του ελληνικού λαού,όπως είπε ο Στέφανος Σαράφης.

Εδωσε πάνω από 500 μάχες, απ' τις οποίες μερικές δεκάδες είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Χάρη σ' αυτήν τη δράση, οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν να κρατήσουν στην Ελλάδα δώδεκα επίλεκτες μεραρχίες τους. Τεράστια γι' αυτό - και για άλλα πολλά - η συμβολή των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ στο συμμαχικό αγώνα.

Χάρη στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και τη δραστηριότητα του ΚΚΕ,που υπήρξε ο εμπνευστής, ο οργανωτής και ο καθοδηγητής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, απέτυχαν οι προσπάθειες των κατακτητών και των συνεργατών τους να συγκροτηθεί στρατιωτική δύναμη, για το Ανατολικό, κύρια, Μέτωπο. Μοναδικό τιμητικό παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Αντίστασης.

Χάρη στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση και η επέκταση της βουλγαροκατοχής, με τις συγκλονιστικές, μαχητικές διαδηλώσεις της 5ης Μάρτη της 22ας Ιούλη 1943,σε Αθήνα - Πειραιά.

Χάρη στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, δημιουργήθηκε και λειτούργησε το ιδιότυπο λαϊκό κράτος, με βασικό κέντρο την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Η λειτουργία του στηρίχτηκε στους λαογέννητους θεσμούς της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης,της Λαϊκής Δικαιοσύνης και της Λαϊκής Παιδείας.

Οι "ΠΡΑΞΕΙΣ" της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), που στηρίχτηκαν στους τρεις αυτούς θεσμούς, αποτέλεσαν το πιο προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα, που λειτούργησε στη χώρα.

Αναγνωρίστηκε και εφαρμόστηκε η ισοτιμία της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ψήφισαν άνδρες και γυναίκες από τα 18 τους χρόνια, στις εκλογές για ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλή του Βουνού). Το Εθνικό Συμβούλιο είχε έδρα τις Κορυσχάδες και συνεδρίασε την άνοιξη του 1944 (14 - 27 Μάη).

Σε καμιά άλλη κατεχόμενη χώρα, δεν υπήρξε ανάλογο επίτευγμα, που ο εθνοσύμβουλος Σταύρος Κανελλόπουλος χαρακτήρισε σαν "Θαύμα".

Είναι τεράστια η κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, θεσμική επανάσταση - θα έλεγα - που συντελέστηκε απ' τη δράση του ΕΑΜ στον τόπο, από την κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Και η "επανάσταση" αυτή προκάλεσε το μίσος, όχι μόνο της ντόπιας αντίδρασης, της άρχουσας τάξης, αλλά και των ιμπεριαλιστών. Οι Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ συναντήθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά τον Αύγουστο του 1943 και 1944 και αποφάσισαν την ένοπλη επέμβαση. Ετσι ανακόπηκε η ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας... Με τη φωτιά και το καυτό σίδερο, με τη συκοφαντία, την εκλογική νοθεία, κλπ., αντιστράφηκαν οι αξίες και μετατρέψανε το μαύρο σε άσπρο και το αντίστροφο. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης χαρακτηρίστηκαν εγκληματίες και προδότες. Οι συνεργάτες του καταχτητή ...πατριώτες. Ο Αντόν Τσαούς ...ήρωας!!!

Αυτό το ανοσιούργημα, το εθνικό έγκλημα των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, του Γ. Παπανδρέου και του δοσιλογισμού, με όλες τις συνέπειές του πληρώνει και σήμερα η Ελλάδα και ο λαός μας...

Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω... Δεν υποτάσσεται! Συνεχίζει την αντίσταση, που άρχισε η αθάνατη κλεφτουριά. Τις παραδόσεις του αθάνατου '21. Τις κατευθύνσεις και τα διδάγματα της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης.

Ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενάντια στο Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο".Για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών. Για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου: Για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο, το σοσιαλισμό.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

O λαός μας δεν το βάζει κάτω. Δεν υποτάσσεται! Συνεχίζει την αντίσταση, που άρχισε η αθάνατη κλεφτουριά. Τις παραδόσεις του αθάνατου '21. Τις κατευθύνσεις και τα διδάγματα της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης. Ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενάντια στο Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών. Για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ