Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μείωση επιτοκίων από 1η Οκτώβρη

Αισθητή μείωση των επιτοκίων της, η ισχύς των οποίων ξεκινά από την 1η Οκτώβρη 1997, αποφάσισε η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, επιδιώκοντας να προσελκύσει από δω και στα εξής μεγαλύτερες ομάδες από το καταναλωτικό κοινό. Τα νέα επιτόκια, που ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Τράπεζας Γ. Δασκαλάκης,έχουν ως εξής:

  • 18,3% για προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια προς ιδιώτες, καθώς και για καταναλωτικά δάνεια αγοράς αυτοκινήτου (αντί 22,2% σήμερα). Προς τους μετοχομερισματούχους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και αποστρατεία), τα αντίστοιχα επιτόκια μειώνονται σε 15,8% από 19,2%.
  • 10,8% (σταθερό για τα πρώτα δύο χρόνια) και 12,3% (κυμαινόμενο), στα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες, αντί 15,2% και 12,3%, που ισχύει σήμερα. Προς μετοχομερισματούχους, σταθερό επιτόκιο από δύο σε τρία χρόνια, 10,3% από 14,2%, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται στο 11,8%.

Τέλος, το επιτόκιο της FIVESTAR VISA, μειώνεται σε 22,8% από 26,5% προς ιδιώτες, ενώ για τους μετοχομερισματούχους στο 19,3% από 22,5%.

Στα παραπάνω επιτόκια, δε συμπεριλαμβάνεται η εισφορά 1,20% του Ν.128/75. Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, καθώς και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, ο Γ. Δασκαλάκης διευκρίνισε πως οι διαδικασίες μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία. Οπως είπε, το πόρισμα των δύο εταιριών που ανέλαβαν την όλη διαδικασία, θα παραδοθεί μέχρι τέλος Νοέμβρη, ώστε να προχωρήσουν άμεσα (μέχρι τέλους του έτους, αρχές του επομένου) σε γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εξήγησε, επίσης, ότι απόφαση της τράπεζας είναι να καταστεί η τράπεζα πολυμετοχική και πολλαπλών συναλλαγών και πρόσθεσε πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δε θα είναι μικρότερη από 23 δισ. δρχ., ενώ στόχος της όλης διαδικασίας είναι να περιοριστεί η συμμετοχή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο κεφάλαιο της τράπεζας στο 35% με 40%.

Ας σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενέχουν τον κίνδυνο να περάσει σημαντικό πακέτο μετοχών, καθώς και η διοίκηση της τράπεζας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.Σήμερα βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), με ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο τράπεζας μεγαλύτερο του 60%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ