Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θέση "μάχης" οι δυνάμεις της ειρήνης

Απόφαση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Πρόγραμμα Δράσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη

Με αφορμή τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων, στη Μ. Ανατολή και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τη νέα εσωτερική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανάληψη, από τη χώρα μας, της Ολυμπιάδας του 2004, συνεδρίασε η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και εξέδωσε την ακόλουθη αναλυτική απόφαση:

"Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής είναι ανησυχητικές. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σηματοδότησε μια νέα επιτάχυνση των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων, στην κατεύθυνση της εδραίωσης της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πριν από όλα των ΗΠΑ.

Η και τυπικά πλέον απόφαση επέκτασης και διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που συνοδεύτηκε με την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η ανανέωση και ένταση των εξοπλισμών, η αναδιάρθρωση των διαφόρων εθνικών στρατών σε σχήματα δυνάμεων ταχείας επέμβασης, οι συζητήσεις για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα και επιφύλαξη για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε ένα σύγχρονο Γ Ράιχ που σχεδιάζει και προωθεί την υποδούλωσή τους. Η κατοχή της Βοσνίας από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, η απροκάλυπτη παρέμβαση στη διαμόρφωση του πολιτικού της συστήματος, η καταχτητική τους συμπεριφορά, καθώς και οι δηλώσεις "περί επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης και αντιμετώπισης των κρίσεων" αποτελούν κυνική ομολογία και ταυτόχρονα δραματική προειδοποίηση στους λαούς για τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.

Η έντονη αμερικανική παρουσία και παρέμβαση στα Ελληνοτουρκικά,το επαναλαμβανόμενο και εμφανιζόμενο ως αντιφατικό σκηνικό, με την εναλλαγή εναγκαλισμών και πολεμικών απειλών μεταξύ των δύο χωρών, παρά το ότι υποκρύπτει ανταγωνισμούς και συμφέροντα του καλύτερου υπηρέτη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προοιωνίζονται την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής σε όφελος των ΗΠΑ και με την πλήρη υποταγή των δύο λαών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβεβαιώνουν τα σχέδια οριστικής και τυπικής διχοτόμησης και ΝΑΤΟποίησης του νησιού. Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη παραπέμπονται στις καλένδες και εγκαταλείπονται και τυπικά.

Η εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Μ. Ανατολή γενικότερα είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης στήριξης και ενθάρρυνσης από τις ΗΠΑ της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ και της άδικης συμφωνίας που επιβλήθηκε. Η αμερικανική παρέμβαση με τη σαφέστατη μονομερή τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών Ολμπράιτ αποδεικνύει ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού και η ειρήνευση της περιοχής σε όφελος των λαών".

Η Ελλάδα σε ρόλο προωθητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

"Σε αυτά τα πλαίσια των εξελίξεων, η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε γρανάζι της ΝΑΤΟικής τάξης και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.Νέα βήματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη, άρχισε να υλοποιείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, που ανταποκρίνεται στα ΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Αναγγέλθηκε και υλοποιείται η αλλαγή της διάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων, με πρώτο βήμα τη μετατροπή του Β Σώματος σε Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης.

Ανοιχτά πια και απροκάλυπτα, ομολογείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους η ενεργή στήριξη των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδίων.

Η διαφημιζόμενη βαλκανική διείσδυση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διευκόλυνση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου να καταληστέψουν και να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τις βαλκανικές χώρες, αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη.

Η ανάθεση στη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα μπορούσε να ήταν ένα θετικό γεγονός, αν συνδεόταν με την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος, της φιλίας, της ειρήνης, της ευγενικής άμιλλας. Ομως, με μια τέτοια πολιτική εξυπηρέτησης της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης, σε ένα πλαίσιο πρωταθλητισμού των πολυεθνικών, τον εκχυδαϊσμό κάθε έννοιας του αθλητισμού, υποταγμένο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία, νέα οικονομικά δεινά και μεγαλύτερη υποβάθμιση μπορεί κανείς να περιμένει. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΕΕΔΥΕ, με το λαό και τις μαζικές οργανώσεις, θα προσπαθήσει να αναδείξει τις ιδέες του Ολυμπιακού πνεύματος στη σύγχρονή εποχή, την ανάγκη ανάπτυξης μαζικού λαϊκού αθλητισμού μακριά από τα κατασκευασμένα κακέκτυπα που προωθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Παίρνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να αναπτύξουν πολύπλευρη δραστηριότητα και να κινητοποιήσουν το λαό και καθορίζει για τους επόμενους μήνες το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:Σεπτέμβρη - μέσα Οκτώβρη: Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο - Κυπριακό.

Οκτώβρης - Νοέμβρης: Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Δεκέμβρης: Προϋπολογισμός, εξοπλιστικά προγράμματα.

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ θα κάνει προσπάθειες, ώστε να εκφραστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η διαμαρτυρία των φιλειρηνικών κινημάτων κατά του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Δεκέμβρη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ