Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποιημένη η Αγκυρα απ' τους "δεκαπέντε"

Η ομόφωνη απόφαση των "δεκαπέντε", με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, για συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη όπου θα συμμετάσχουν οι υποψήφιες για την ένταξη χώρες, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Αγκυρα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, η τουρκική κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες για άμεση ένταξη. Υπολογίζει, όμως, στα πολλαπλά οικονομικά και πολιτικά "οφέλη" που απολαμβάνουν οι υποψήφιες χώρες.

"Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. "Δεν πρόκειται να ικετεύουμε από πόρτα σε πόρτα για την ένταξή μας", είπε, αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την "προοπτική της ένταξης. Αν κατοχυρωθεί η προοπτική της ένταξής μας, τότε μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα", πρόσθεσε ο κ. Τζεμ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απουσία αντιδράσεων στη δήλωση των υπουργών της ΕΕ για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι η δήλωση ήταν "σύμφωνη με τις προσδοκίες της ελληνικής και τελείως αντίθετη με τις απόψεις των Τουρκοκύπριων", όπως επισημαίνουν όλες σχεδόν οι εφημερίδες.

Αναλυτές αποδίδουν το χτεσινό αποτέλεσμα στην αλλαγή της στάσης της Αγκυρας, αλλαγή που ανήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ