Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο

Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Δυναμικό "παρών" έδωσαν χτες το πρωί οι αγρότες των Τρικάλων στο συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Μαζική συγκέντρωση έγινε επίσης το Σάββατο στον Τύρναβο, στην κεντρική πλατεία της πόλης και οι συγκεντρωμένοι αγρότες έδωσαν υπόσχεση τιμής να παραβρεθούν μαζικά στο σημερινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες αγρότες από τα χωριά του νομού γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σήμερα το πρωί στις 8.00 από την πλατεία Δικαστηρίων θα ξεκινήσει η μαζική κάθοδός τους - με ναυλωμένα λεωφορεία - στη Λάρισα για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα δικαστήρια.

Σε τούτη τη μάχη όμως οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου δεν είναι μόνοι τους. Δίπλα τους, εκπαιδευτικοί, εργάτες, επαγγελματίες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα. Το περιεχόμενο όλων αυτών των μηνυμάτων μετέφερε με την ομιλία της η Αλ. Αγγελοπούλου,μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας: "Είμαστε όλες εμείς που πέρσι βρεθήκαμε στα μπλόκα της οργής και του αγώνα δίπλα στους άντρες μας και τα παιδιά μας. Σήμερα το καθήκον μάς καλεί να αγωνιστούμε για την επίλυση αυτών των αιτημάτων. Ο αγώνας των αγροτών μάς αφορά όλους. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης ενάντια στη φτώχεια, στην ανέχεια και τη χρεοκοπία".

Ο Φ. Σαλταγιάννης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη", στην ομιλία του τόνισε: "Οι κυβερνώντες μέσα από τις δίκες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να καθυποτάξουν την αγροτιά. Μπροστά σε αυτή την πολύπλευρη επίθεση εμείς δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντισταθούμε".

Ο Σπ. Τσιοτινός,τέλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος των αγροτών, τόνισε: "Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μάς εκδικείται για τους μεγαλειώδεις αγώνες μας, γιατί ξεσκεπάσαμε σε όλο τον ελληνικό λαό την καταστροφική αγροτική πολιτική. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει την αγροτιά. Πρώτα με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και το ξεφούσκωμα των ελαστικών, στη συνέχεια με κλήσεις της Αστυνομίας "δι' υπόθεσίν σας" και τέλος ανασύροντας στην επιφάνεια χουντικούς νόμους για να στείλει ομήρους στα δικαστήρια 6.000 αγρότες". Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, κατέληξε ο Σπ. Τσιοτινός, ότι διάλεξε λάθος μονοπάτι. Μονοπάτι που ούτε καν το είχαν σκεφτεί προκάτοχοί της και των πιο δύσκολων και ανώμαλων περιόδων. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως το αγροτικό και το λαϊκό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά του δικαιώματα. Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορό της και να λύσει τα προβλήματα που μαστίζουν την αγροτιά. Να σταματήσει την ποινικοποίηση των αγώνων. Ζητάμε τη νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος για το καλό του τόπου. Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή σχετική πρόταση. Ζητάμε από όλους τους βουλευτές του νομού μας να την υποστηρίξουν".

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία προς τη Νομαρχία Τρικάλων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ