Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανάγκη για δημάρχους αγωνιστές

Απάντηση του ΚΚΕ στην αξίωση του ΠΑΣΟΚ για δημάρχους κυβερνητικούς υπαλλήλους, συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική του

Συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική της, κυβερνητικούς υπαλλήλους σε ρόλο δημάρχου εμφανίζεται να αναζητά η κυβέρνηση, με δηλώσεις που έκαναν μια σειρά στελέχη της το τελευταίο διήμερο. Αποκαλυπτικότερος όλων ο Θ. Τσουκάτος,δήλωσε ωμά με συνέντευξή του στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία" ότι βάση συζήτησης για τις συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές είναι το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", συμπλήρωσε ότι "με όσους συμπορεύονται στην ίδια αντίληψη με εμάς θα βρεθούμε και στις εκλογές μαζί" και έκανε απόλυτα καθαρό πως "όποιος ή όποια και να είναι ο-η επόμενος-η δήμαρχος της Αθήνας, θα κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Της συνέντευξης Τσουκάτου είχε προηγηθεί, την Κυριακή, ένα ψάρεμα σε θολά νερά με μία συνέντευξη στο "Εθνος" του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,που εμφανίστηκε να προτείνει συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Ειδικά για την Αθήνα ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δε θα έλεγε "όχι" και στη στήριξη ως κοινού υποψηφίου του κομμουνιστή Λεων. Αυδή.

"Ντεμοντέ" αυτό το κοστούμι

Η απάντηση ήταν άμεση: Ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν την Κυριακή, δήλωσε σε ερώτηση του ραδιοσταθμού "Θεσσαλονίκη 904 Αριστερά στα FM":

"Οι δημότες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι, δεν έχουν ανάγκη από έναν ακόμα κυβερνητικό υπάλληλο -δήμαρχο. Ούτε έχουν ανάγκη από δημάρχους και υποψηφίους που έχουν ως κύριο σκοπό της ζωής τους να αποκτήσουν τα απαιτούμενα πολιτικά εφόδια για να γίνουν δεκτοί στα σαλόνια της πλουτοκρατίας και να καταλάβουν κυβερνητικές θεσούλες.

Εχουν ανάγκη από δημοτική αρχή και υποψήφιους που θα συμπλέουν, θα συμπάσχουν και θα αγωνίζονται με τους πολλούς. Με αυτούς, που όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές και η κυβερνητική πολιτική περιφρονούν και τους φορτώνουν συνεχώς βάρη και προβλήματα.

Αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει κυβερνητικούς υπαλλήλους για δημάρχους, σωσίβια και συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική της - υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας - ας απευθυνθεί εκεί που υπάρχει προσφορά.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει τη δική του πολιτική και σκοπός του δεν είναι να συμβάλει στο μεγαλύτερο ακόμα βάλτωμα των μεγάλων πόλεων, αλλά στο ξεβάλτωμά τους. Το κοστούμι της Κεντροαριστεράς είναι πολύ ντεμοντέ για το ΚΚΕ".

Δεν τίθεται θέμα

Από την πλευρά του ο Λεων. Αυδής με γραπτή δήλωσή του σχολίασε:"Υποψηφιότητά μου με στήριξη από το ΠΑΣΟΚ μου φαίνεται ανέφικτη. Με στελέχη, μέλη και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ (όπως και άλλων κομμάτων) μπορούν ίσως να υπάρξουν κοινές θέσεις για τις δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα από τις γενικότερες διαφορές μας. Αλλά τα μεγάλα θέματα που θα κυριαρχήσουν, αντιστοιχούν στις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πυρήνας της πολιτικής αυτής επιδοκιμάζεται και από άλλα κόμματα της Βουλής. Η παράταξή μας αμφισβητεί αυτή την πολιτική, με την οποία βρίσκεται σε ρήξη, άλλωστε και ο κ. πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό αναζήτησε στις δημοτικές εκλογές στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησής του. Επομένως δεν μπορεί να τεθεί για την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" θέμα κοινού υποψηφίου με το κυβερνητικό κόμμα".

Λάθος πόρτα

Με τα πράγματα να έχουν μπει στη θέση τους, η χτεσινή μέρα ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον Θ. Τσουκάτο και ο υπουργός Εργασίας άφησε το μελιστάλαχτο ύφος του και θυμίζοντας Λαλιώτη σε συνέντευξή του στον "Πλάνετ" εκτίμησε ότι "κάθε μέρα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το ΚΚΕ συρρικνώνεται" και ζήτησε να "δει το ΚΚΕ αυτή τη διάσταση του προβλήματος".

Λίγο πριν, στην ίδια εκπομπή, ο Μάκης Κοψίδης από το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε κάνει επίσης καθαρό ότι: "Ολη αυτή η υπόθεση και η πρόταση του υπουργού έχει να κάνει με μια προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να βρίσκει συνενόχους. Σε μια πολιτική η οποία τσακίζει από την αντιλαϊκότητά της, προσπαθεί να βρει σωσίβιο. Γι' αυτό κάνει αυτή την πρόταση, μόνο όσον αφορά το ΚΚΕ χτυπά λάθος πόρτα με την έννοια ότι η πολιτική του ΚΚΕ βρίσκεται σε έναν αντίποδα από αυτή την κυβερνητική πολιτική".

Στον ίδιο σταθμό ο Λεων. Αυδής σχολιάζοντας την "πρόταση" Παπαϊωάννου ρώτησε: "Θα κατεβούμε με το ΠΑΣΟΚ για να πούμε "όχι" στον "Καποδίστρια", "όχι" στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;". Και απάντηση δεν έλαβε...

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την "πρόταση" Παπαϊωάννου για Λ. Αυδή ως ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη δική του για Μ. Δαμανάκη και δήλωσε πως "αν δεν υπάρχει πρόγραμμα και συζητούμε μόνο για τα πρόσωπα, συζητούμε ανορθόδοξα".

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του χτες στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84" ο Λ. Αυδής αμφισβήτησε την πιθανότητα συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, καθώς όπως είπε "δεν υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο". "Εμείς, τόνισε, ψάχνουμε πρόσωπα που έχουν μια παρουσία στα κοινά και με τους οποίους θέλουμε να συμμαχήσουμε και να εισαγάγουμε έναν αγώνα εναντίον της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης, όπως εκδηλώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ