Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΣΤΗ "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ""
Δε θα χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου

- Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" ψηφίζουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου. Ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία αυτών των εκλογών;

- Οι αρχαιρεσίες αυτές του σωματείου γίνονται δυο μήνες πριν την κανονική λήξη της θητείας του σωματείου. Πρόκειται για επιλογή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο χώρο της "Χαλυβουργικής", οι οποίες αποφάσισαν να αποδεχτούν τα ελαστικά ωράρια που προτείνει η επιχείρηση. Ομως αντί να συγκαλέσουν - όπως θα έπρεπε - Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι γι' αυτό, προχώρησαν σε αρχαιρεσίες με το σκεπτικό: Οποιος εκλεγεί θα υπογράψει ή όχι με την εταιρία συμφωνία για την κατάργηση του 8ωρου! Επειδή, δηλαδή, η αποδοχή των 12ωρων δεν μπορούσε εύκολα να περάσει από τη συνέλευση, πίστεψαν ότι μέσα από τις αρχαιρεσίες, την πόλωση και την αντιπαράθεση θα καταφέρουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε μια απόφαση κατάργησης του 8ωρου. Οι αρχαιρεσίες έχουν μεγάλη σημασία, καθώς θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της "Χαλυβουργικής" ή αν οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια, με 8ωρο και κατακτήσεις.

- Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, η εταιρία ανακοίνωσε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Πού αποσκοπεί με αυτή την ενέργεια;

- Πρόκειται για ανοιχτή παρέμβαση στις αρχαιρεσίες του σωματείου. Η "Χαλυβουργική" βάζει καθαρά στους εργαζόμενους το εκβιαστικό δίλημμα: "Η δέχεστε τα 12ωρα ή διαθεσιμότητες και απολύσεις". Είναι μια εκβιαστική ανακοίνωση που θέλει να οδηγήσει τους εργαζόμενους, μέσα από την ψηφοφορία, στην εκλογή εκείνων των συνδυασμών που συμφωνούν με αυτή της την πρόταση. Αυτές τις μέρες βλέπουμε κι ένα άλλο παράδοξο. Από τη μια η "Χαλυβουργική" να μπαίνει μπροστά και να χρηματοδοτεί τη διεκδίκηση και τελικά την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 και απ' την άλλη να συρρικνώνει την επιχείρηση και να εκβιάζει για κατάργηση δικαιωμάτων. Είδαμε φιέστες και χορούς με τους "Αθανάτους" και την ίδια στιγμή οι εργοδότες της "Χαλυβουργικής" καλούν τους εργαζόμενους - που με το αίμα της ζωής τους και τη δουλιά τους, τους έκαναν "μεγάλους και τρανούς" - να χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου. Από 3.500 εργαζόμενοι φτάσαμε να εργαζόμαστε 380, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο απολύθηκαν 500. Εργαζόμενοι με 25, 30 και 35 χρόνια υπηρεσίας και αμείβονται μόλις με 150.000 δρχ. το μήνα. Τους τελευταίους 6 μήνες, μια από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της "Χαλυβουργικής", για την επιβολή των αντεργατικών σχεδίων της, είναι και το κόψιμο των μισθών συνδικαλιστών, οι οποίοι πηγαίνουν στα σπίτια τους με μισό μηνιάτικο και μισά ένσημα. Από τη μια χλιδή και πλούτος και από την άλλη εκβιασμοί και τρομοκρατία.

- Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων;

- Για τη συρρίκνωση της "Χαλυβουργικής" δε φταίνε οι εργαζόμενοι και ούτε θα ανακάμψει με τα 12ωρα. Αντίθετα χρειάζονται επενδύσεις, εκσυγχρονισμός και κρατική παρέμβαση, για προστασία της ντόπιας αγοράς από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές σιδήρου και για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα χάλυβα με κορμό τη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει προοπτική για την επιχείρηση. Αυτή την προοπτική μπορούν να επιβάλουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει στις αρχαιρεσίες, υπερψηφίζοντας το συνδυασμό της "Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης για την υπεράσπιση του 8ωρου".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ