Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
"Εκσυγχρονιστικό" ξεπούλημα των ΔΕΚΟ

Την έντονη κριτική και την αντίθεση του ΚΚΕ συνάντησε χθες στηΒουλήη πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ουσιαστικά τις ΔΕΚΟ, μέσω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες. Αφορμή αποτέλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται για δύο χρόνια η προθεσμία για να μετατραπούν σε ΑΕ όσες ΔΕΚΟ δεν το έχουν πράξει ακόμα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει το σχετικό νόμο, επειδή αυτός έχει πολύ άσχημες συνέπειες για τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και κατέκρινε τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ), που ουσιαστικά μετις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους ζητούσαν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες μετατροπής των ΔΕΚΟ σε ΑΕ. Συγκεκριμένα ο Ν. Γκατζής τόνισε:

"Καταλαβαίνουμε την ανησυχία της ΝΔ, η οποία πρώτη άρχισε τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και εξ άλλου ήταν μέσα στις διακηρύξεις της. Φυσικά, ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ προς την ίδια κατεύθυνση με την ίδια ουσία της πολιτικής, αλλά μέσα από τη δήθεν μετοχοποίηση να παραδίνονται οι επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες. Δεν καταλαβαίνουμε όμως την αντίδραση που είχαν προχθές το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ, όταν εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί τελικά δεν εφαρμόζεται ο νόμος και γιατί υπάρχει η παράταση. Καταλαβαίνουμε βέβαια την ευρω-λατρεία του ΣΥΝ. Ολοι ξέρουμε ότι η κατεύθυνση είναι προς την ιδιωτικοποίηση κάθε υπηρεσίας που προσφέρει κοινωνικό έργο προς τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι αυτός ο νόμος ξεπουλάει ουσιαστικά τον πλούτο του ελληνικού λαού αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην τοποθέτησή του εμφανίστηκε υπέρμαχος της μετατροπής των ΔΕΚΟ σε ΑΕ, ισχυριζόμενος ότι "είναι επιβεβλημένο να επισημάνουμε ότι με αυτήν την παράταση διαιωνίζεται το καθεστώς αναποτελεσματικότητας, έλλειψης ανταγωνιστικότητας, έλλειψης διαφάνειας και ελέγχου στη διαχείριση μεγάλων προγραμμάτων της τάξεως των τρισεκατομμυρίων".

Απαντώντας και στην παραπάνω άποψη, αλλά και στις απόψεις άλλων ομιλητών που ανέφεραν ότι η μετατροπή θα εκσυγχρονίσει τις ΔΕΚΟ ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

"Εμείς δε λέμε ότι δεν πρέπει να εκσυγχρονιστούν αυτές οι επιχειρήσεις. Οταν όμως ο λαός μας ακούειγια εκσυγχρονισμό ή για νέες συνθήκες καταλαβαίνει ότι θα έχει παραπέρα εξάρθρωση της βιομηχανίας, ότι θα έχει παραπέρα κατάργηση όλων αυτών που με αίμα και θυσίες κατέκτησε είτε εργασιακά, είτε οικονομικά, είτε δημοκρατικά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε να διατηρηθεί ο δημόσιος τομέας όχι με την έννοια του εκσυγχρονισμού που δίνουν τα κόμματα του Μάαστριχτ, αλλά με την έννοια την πραγματική, την παραγωγική και με τη σημασία που θα πρέπει να έχει ένας δημόσιος τομέας στην υπηρεσία του λαού για φτηνές, καλές υπηρεσίες και προπαντός για να προστατεύει τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα της χώρας".

Τελικά, ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μειώνει την προθεσμία μετατροπής των ΔΕΚΟ σε ΑΕ από δύο χρόνια που προέβλεπε αρχικά η τροπολογία σε έναν, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο δεν ψηφίστηκε, καθώς η ΝΔ υπέβαλε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και η συζήτηση αναβλήθηκε για σημερινή εμβόλιμη συνεδρίαση.

Την κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ συνάντησε και η πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει 400 υπάλληλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για θέσεις Εφοριακών, Τελωνειακών και Δημοσιονομικών, παρακάπτοντας τον γραπτό διαγωνισμό που πομπωδώς κατά τα άλλα εξήγγειλε προχτές η κυβέρνηση. Ο Στρ. Κόρακας αναφερόμενος στο γεγονός ότι για την πρόσληψή τους θα μεσολαβήσει και ατομική συνέντευξη, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία καραμπινάτο ρουσφέτι. Χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το ότι αυτή η διαδικασία ακολουθείται την ίδια στιγμή που στη Βουλή συζητείται η υποτιθέμενη "αυστηροποίηση" του νόμου περί προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ