Ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε ομαδικές "οικειοθελείς" αποχωρήσεις. Απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις
Με συμβασιούχους ακόμα και τριών εβδομάδων (!) λειτουργεί σταδιακά η καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ, αφού στο μεταξύ με τη μέθοδο της "οικειοθελούς" αποχώρησης έχει ήδη απομακρύνει μέσα σε πέντε μήνες 135 εργαζόμενους!Οι κενές θέσεις άρχισαν να καλύπτονται από συμβασιούχους με συμβάσεις απροσδιόριστης ή μικρής διάρκειας, ακόμα και τριών εβδομάδων! Συνολικά έχουν προσληφθεί 40 συμβασιούχοι, από τους οποίους οι τριάντα περίπου είναι από αυτούς που "αποχώρησαν οικειοθελώς" από την επιχείρηση!
Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το έγγραφο της σύμβασης που υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι αναφέρει μόνο ημερομηνία πρόσληψης, ενώ η ημερομηνία απόλυσης είναι ανοιχτή και συμπληρώνεται από τη διεύθυνση!
Ομως οι μέθοδοι της καπνοβιομηχανίας δε σταματάνε εδώ. Οι ίδιες καταγγελίες αποκαλύπτουν ότι η εταιρία διατηρεί εργαζόμενους στην "κάνουλα" εδώ και 9 χρόνια! Που σημαίνει ότι από το 1986 μέχρι και σήμερα εργαζόμενοι συμβασιούχοι - πάντα οι ίδιοι - προσλαμβάνονται και απολύονται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης!
Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται, όπως έχει πει στους εργαζόμενους η ιδιοκτήτρια Μαρίνα Φλέγκα - Κυπριανίδη",προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα... οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Εκτός από την πρόσληψη συμβασιούχων, έκανε λόγο και για αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο εργοστάσιο και η πολυειδικότητα!
Απέναντι σε αυτά τα μέτρα των ιδιοκτητών οι 420 περίπου εργαζόμενοι απάντησαν προχτές με την καθολική τους συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο τους. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα με άλλες δύο 4ωρες στάσεις εργασίας για τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 του μήνα αντίστοιχα.