Σάββατο 8 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Εμφάνιση ΝΑΤΟικών αεροπλάνων

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας βομβάρδισαν χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ένα προάστιο του Σεράγεβο κι έκλεισαν όλες τις οδικές αρτηρίες προς τη βοσνιακή πρωτεύουσα. Η διοίκηση του ΟΗΕ έστειλε τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εναντίον τους, που πέταξαν πάνω από τις σερβικές θέσεις για εκφοβισμό. Και ο Τζίμι Κάρτερ, που είχε κλείσει τη συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε πως πολύ πιθανόν να επισκεφτεί και πάλι τη χώρα στο άμεσο μέλλον.

Η εκεχειρία καταρρέει και στη σχετικά ήρεμη το τελευταίο πεντάμηνο βοσνιακή πρωτεύουσα. Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, οι νεκροί στο Σεράγεβο έφτασαν τους 4 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 10. Ενταση στις σχέσεις μεταξύ του ΟΗΕ και των Σέρβων άρχισε να διαγράφεται από το βράδυ της Πέμπτης, όταν, μετά τον ολοήμερο βομβαρδισμό του προαστίου Χράσνιτσα από τις σερβικές δυνάμεις, ο διοικητής του ΟΗΕ στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ κάλεσε τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα σε επίδειξη δύναμης. Οι Γάλλοι κυανόκρανοι ενός φυλακίου, που βρίσκεται στην κεντρική αρτηρία ανεφοδιασμού του Σεράγεβο, την οποία οι Σέρβοι προσπαθούν από προχτές και πάλι να αποκόψουν, ανταπέδωσαν τους κανονιοβολισμούς που δέχτηκε η αρτηρία από τις δυνάμεις των Σέρβων.

Ο αντιπρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Νικόλα Κόλιεβιτς ζήτησε χτες από τον Μιλόσεβιτς να εγκαταλείψει κάθε σκέψη αναγνώρισης της Κροατίας και της Βοσνίας μέσα στα προπολεμικά σύνορά τους, υποστηρίζοντας ότι, αν το κάνει, θα ακολουθήσει ένας καταστρεπτικότατος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Σέρβων. Στο προσκήνιο, εμφανίστηκε χτες, εξάλλου, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, που είχε λειτουργήσει ως μεσολαβητής στην προηγούμενη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων. Ο Κάρτερ δήλωσε πως έχει καθημερινή επαφή με την Πρόεδρο Κλίντον για το ζήτημα της ουσιαστικής κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Βοσνία και υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να επισκεφτεί σύντομα την περιοχή, "αν το θελήσουν οι δύο εμπόλεμες πλευρές".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ