Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελπίδες για το ναό του Ικτίνου

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση για τη διάσωση του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα

Μια τέντα σκεπάζει εδώ και χρόνια το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας,αποκρύπτοντας έτσι ένα μεγαλοπρεπέστατο έργο. Και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει προκειμένου να προστατευτεί το μνημείο από τις εξωτερικές φθορές. Ενα μνημείο που χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα,από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο,και έγινε σημαντικό κέντρο θρησκευτικής λατρείας. Τον περασμένο αιώνα λεηλατήθηκε από τον Ελγιν και από πολλά χρόνια - παραμελημένο από την πολιτεία - αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φθοράς και έντονες παραμορφώσεις. Μετά από χρόνια κωλυσιεργία, οργανώθηκε η 1η Συνάντηση για τη Συντήρηση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος,που οργάνωσε το ΥΠΠΟ και η Επιτροπή Συντηρήσεως (18 - 21/3), στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε, το Σάββατο, ο υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος,σημειώνοντας ότι "η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ βεβαρημένη".Και κατέληξε, μετατρέποντας γνωστό αρχαίο γνωμικό: "Συν Απόλλωνα και χείρα κίνει. Δηλαδή, με τη βοήθεια του Απόλλωνα, αλλά και με τη σοφία των αναστηλωτών".

Στη συνέχεια έγιναν εισηγήσεις για τις δυνατότητες αναστήλωσης, τη δομική αποκατάσταση, τη συντήρηση των φθαρμένων λίθων και τις παλαιότερες επεμβάσεις στο ναό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για τη δομική αποκατάσταση, τη συντήρηση και διατήρηση, θα χρειαστεί να μετακινηθεί υλικό 2.000 τόνων.Δηλαδή, 1.500 λίθοι και 13 κίονες.Μια δουλιά, που θα κοστίσει περίπου τρία δισεκατομμύρια δραχμές και θα χρειαστεί το λιγότερο 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Εξάλλου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Συντήρησης χρειάζονται αναστηλώσεις σε πολλά σημεία του περιστυλίου του ναού, όπου έχει σωθεί το 81% του αρχικού υλικού. Στη ζωφόρο,επίσης, υπάρχει το 69% του υλικού, στο θριγκό το 70%,ενώ για τη συμπλήρωση των τοίχων του σηκού θα χρειαστεί αρκετό νέο υλικό αφού από το αρχικό υπάρχει μόλις το 21,5%.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Μελετών Ακρόπολης, μέχρι 31/3, θα λειτουργεί έκθεση σχεδίων των μελετητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ