Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΕΡΤ - ΣΑΜΑΡΑΣ
Στήριξη "επί της ουσίας"

Σε πλειοδοσία πατριωτισμού εξαντλείται η επίθεση των δύο κομμάτων

Καμία ουσιαστική διαφωνία "επί της αρχής" δεν έχουν η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη για την άρση του βέτο στην τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας. Τα δύο κόμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων τους, θα ήταν ικανοποιημένα αν διορθώνονταν η λέξη "μπορεί" με το "θα" ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, τα δύο κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις των "ισχυρών κοινοτικών εταίρων".

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ αν και διαπίστωσε ότι "χάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διαπραγματευτικό όπλο χωρίς να κερδίσουμε απολύτως τίποτα", έσπευσε να στηρίξει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση στο όνομα της διατάραξης των σχέσεων με την ΕΕ: "Εάν τώρα, είπε, η Ελλάδα αποδεχτεί το κείμενο όπως είναι διατυπωμένο, αυτό αποτελεί πρωτοφανή ζημιά. Εάν πάλι, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί αυτό το κείμενο, πολύ φοβούμαι ότι πλέον είναι τόσο αργά που θα διαταραχτούν σε σοβαρότατο βαθμό οι σχέσεις μας με την ΕΕ, σε μια ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλα εθνικά θέματα" (!).

"Για τα μάτια του κόσμου" ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αλλάξει το κείμενο, αλλά, υποτασσόμενος στην "ευρωπαϊκή μοίρα", δήλωσε ότι είναι βέβαια αργά. Η μόνη τροποποίηση που ζητά ο Μ. Εβερτ είναι ή να φύγει η φράση "can" (μπορεί) ή να ερμηνευτεί ακριβώς τι εννοεί.

Πλειοδοσία Σαμαρά

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης πλειοδότησε σε φραστικούς χαρακτηρισμούς αλλά στο "διά ταύτα" απέφυγε να συνδέσει το θέμα με την προεδρική εκλογή, αφήνοντας να αιωρείται ως "απειλή".

"Τα δώσαμε όλα και εισπράξαμε τίποτα", συνόψισε την κριτική του ο Αντ. Σαμαράς. Επιπλέον ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη συμφωνία και "ας βρει αυτή τον τρόπο να διορθώσει αυτά τα απαράδεκτα και εγκληματικά που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων".

Ερωτηθείς αν θα συνδέσει το θέμα της προεδρικής εκλογής με την υπογραφή τη συμφωνίας από την κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι "αυτή την ώρα ο συσχετισμός των δύο θεμάτων, του εθνικού με το προεδρικό μειώνει το πρώτο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ