Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995

Αγωνιστική ομοβροντία
  • Στάση εργασίας και πορεία πραγματοποίησαν χτες εργάτες του Σκαραμαγκά.
  • Παμβολιώτικο συλλαλητήριο σήμερα κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης.
  • Στάση εργασίας σήμερα των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Με συλλαλητήριο στο Αγρίνιο αύριο, Πέμπτη, αρχίζει ο αγώνας των καπνοπαραγωγών.
  • Πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιούν αύριο οι οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών για την οργάνωση των αγώνων τους.

ΣΕΛ.  12,    13,    15,    21,   

ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ "ΒΕΤΟ"
ΥΠΟΤΑΓΗ ΑΝΕΥ
ΟΡΩΝ
στο κοινοτικό "Διευθυντήριο"

Διαφωνίες και τριβές, ακόμη και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις επιταγές των Βρυξελλών

Τη χωρίς όρους υποταγή στο "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών σηματοδοτεί η άρση του ελληνικού "βέτο", για την τελωνειακή σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Γεγονός που προκάλεσε τριβές ακόμη και στις γραμμές της κυβερνητικής παράταξης. Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση είχε συνδυάσει την άσκηση του "βέτο" με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τη γενοκτονία του κουρδικού λαού.

Αμεση συνέπεια της χτεσινής εξέλιξης θα είναι η μεταφορά της συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι ιθύνουσες δυνάμεις της έχουν τεθεί υπέρ διχοτομικών λύσεων και έχουν εκδηλώσει την εύνοιά τους στην Τουρκία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα γενικότερα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή.

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης",τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ και καταλήγει: "Η μόνη θετική στάση που παίρνει είναι να συμμορφώνεται στις δυτικοευρωπαϊκές επιλογές αδιαφορώντας αν αυτές βλάπτουν τα ελληνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής".

Στο μεταξύ, ο Γ. Α. Μαγκάκης αφού ανέφερε ότι οι κινήσεις του ήταν εν γνώσει τόσο της ελληνικής, όσο και της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αν η κυβέρνηση δεν επικυρώσει τη συμφωνία.


ΣΕΛ.  6   -   7

Παρ' ολίγον ολοκαύτωμα χτες στο Πέραμα, όταν μία από τις πολλές "μπαρουταποθήκες", που υπάρχουν εκεί, ανάμεσα σε σπίτια, οι εγκαταστάσεις της "ΕL PETROL", τυλίχτηκαν στις φλόγες. Εγκληματικές οι ελλείψεις στα συστήματα πυρόσβεσης της εταιρίας, αλλά και προκλητική κάλυψη από τον υπουργό Βιομηχανίας. Αμεση η αντίδραση του δήμου και των κατοίκων της πόλης, που προχωρούν σήμερα σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων.


ΣΕΛ.  16   -   17

Το δικαίωμα

"Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων". Αυτά επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 21, παρ. 3). Το κρίσιμο και σημαντικότατο για κάθε άνθρωπο αγαθό της υγείας αποτελεί στοιχειώδες και βασικό δικαίωμά του. Και γι' αυτό το σκοπό, ο κάθε ασφαλισμένος και ο κάθε εργαζόμενος αυτής της χώρας γενικότερα πρόσφερε και προσφέρει πάρα πολλά.

Το δικαίωμα, όμως, αυτό παύει ουσιαστικά να υφίσταται από τη στιγμή που η υγεία μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος. Από τη στιγμή, που οι "νόμοι της αγοράς" και η απληστία του κέρδους καθορίζουν και... βαθμολογούν αποκλειστικά την ανθρωπιά και τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους. Από τη στιγμή, που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά, υπονομεύεται, υποβαθμίζεται και συκοφαντείται απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα το δρόμο στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ακόρεστες ορέξεις της.

Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα και ας κάνει τον ανήξερο ο υπουργός Υγείας. Και δε θα κουραστούμε να τη φωνάζουμε, όσο κι αν πολλοί επιχειρούν να την παραμορφώσουν μέσα από τους παραμορφωτικούς τηλεοπτικούς φακούς τους.


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο επιχειρηματίας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ,εκτιμώντας ως εθνικής σημασίας την προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού αρχείου, προσφέρει 1.000.000 δρχ. μέσω ΚΟ Αιγάλεω, ως ελάχιστο δείγμα ενδιαφέροντος.
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαραθοκάμπου Σάμου,με ομόφωνη απόφασή του, προσφέρει 200.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Μαραθοκάμπου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ