Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Δεν αντέχει μόνη της

Ασφαλώς και δεν πρέπει να ένιωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Αντ. Σαμαράς, ακούγοντας τον Β. Γιαννόπουλο να τον αποκαλεί "πατριώτη" και "δημοκράτη", εξαιτίας της θέσης του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εστω και αν ο "αστέρας των 2.500 τηλεοπτικών εμφανίσεων" προδιέθετε θετικά για το κόμμα του, κάποιους από την "εκλογική επιρροή" του, μάλλον ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης θα προτιμούσε να έλειπαν αυτά τα "εύσημα".

Ο λόγος είναι ότι στην Πανδρόσου δε νιώθουν καθόλου ευχαριστημένοι από την έκταση που πήρε το δημόσιο ειδύλλιο με την κυβέρνηση, όπως καταγράφηκε και στο σχετικό διάλογο στη Βουλή μεταξύ Α. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.

Ο υπαρκτός κίνδυνος να εμφανιστεί στα μάτια της νεοδημοκρατικής προέλευσης εκλογικής επιρροής του, ως "συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ" και ως "σωσίβιο" για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, έχει δημιουργήσει πανικό στο κόμμα Σαμαρά, η ηγεσία του οποίου τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί σύμπλευσης με το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από την αρχή αυτό το ρόλο επιφύλαξε για τον εαυτό του ο Αντ. Σαμαράς, γοητευμένος από το "ρυθμιστικό ρόλο" στο παιχνίδι εξουσίας, ο οποίος του επιτρέπει να επιβεβαιώνει, όπως πιστεύει, την ανάγκη ύπαρξής του ως κόμμα.

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι αυτή η ανάγκη επαναβεβαίωσης της θέσης του στο παιχνίδι εξουσίας και οι εξετάσεις απέναντι στα "μεγάλα αφεντικά", τον οδήγησαν από νωρίς να δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και επιπλέον να υποδείξει την κατάλληλη διαδικασία για την ανάδειξη "υπερκομματικού" υποψηφίου, μέσω της σύγκλησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή.

Επιπλέον δε δίστασε, όπως το συνηθίζει, να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή, ως ένα ακόμα πεδίο για συναλλαγή με την κυβέρνηση, επιλέγοντας για το παζάρεμα το "προσφιλές" του θέμα των Σκοπίων.

Το πολιτικό κόστος, όμως, της επιλογής "να διατηρήσει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ", όπως ήδη κατηγορείται από τη νεοδημοκρατική προπαγάνδα, δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Πολιτική Ανοιξη, η οποία τα τελευταία 24ωρα αρχίζει να κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Μάλιστα, για την εξέλιξη αυτή, την ευθύνη φροντίζει να μεταφέρει εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν εξασφαλίζει την ενιαία στάση των 170 βουλευτών της πλειοψηφίας. Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, "η πολιτική αριθμητική εξίσωση 170 συν 11 δεν ισχύει. Και δεν ισχύει, επειδή το 170 δεν μπορεί και δεν είναι συμπαγές. Αντίθετα, οι 11 είναι μια ενωμένη γροθιά".

Είναι προφανές, ανεξάρτητα από το πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί, ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν αντέχει να σηκώσει μόνος του το βάρος και αναζητεί βοήθεια από τους υπόλοιπους εταίρους του δικομματισμού και μάλιστα από τη ΝΔ, την οποία θέλει συμμέτοχο και συνυπεύθυνο στην ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα που αναμένεται να προτείνει τις επόμενες μέρες, η οποία θα έχει "ενδεικτικό" χαρακτήρα, θα δείξει και προς τα πού γέρνει το κόμμα Σαμαρά.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, έστω και αν τα γκάλοπ τον φιλοδωρούν, σε αυτή τη φάση, ως "ανερχόμενη δύναμη". Στην κρίσιμη ώρα, τα γκάλοπ δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν...

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ