Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ.Κόρακα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στο Στρασβούργο, συμμετείχε από τις 30 Γενάρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ως μέλος αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής. Στη συνεδρίαση στις 2 Φλεβάρη έγινε συζήτηση γύρω από την εισήγηση του λόρδου Φίνσμπεργκ με θέμα κατάσταση στην Κύπρο - πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παίρνοντας το λόγο τόνισε τα παρακάτω: "Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για ορισμένους φαίνεται να είναι πάρα πολύ πολύπλοκο. Για άλλους, για αυτούς που είναι κυρίως καλής πίστης, είναι λιγότερο πολύπλοκο και θα μπορούσε σχετικά εύκολα να λυθεί".

Και συνέχισε: "Ποια είναι κατά τη γνώμη μας η ουσία του κυπριακού προβλήματος: Πρόκειται για ζήτημα εισβολής και κατοχής. Το πρόβλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι ο εισβολέας και κατακτητής βρίσκεται μαζί μας σε αυτή την αίθουσα και όχι μόνο συνεδριάζει μαζί μας αλλά εμφανίζεται και ως υπερασπιστής των δημοκρατικών ελευθεριών και κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών. Κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί οποιοδήποτε πρόσχημα για να δικαιολογήσει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ολος ο κόσμος όμως, μπορεί να διαπιστώσει ότι πρόκειται απλώς για πρόσχημα.

Το κυπριακό πρόβλημα θα έπρεπε να προκαλέσει κρίση συνείδησης σε όλους, ωστόσο διαπιστώνουμε εδώ ότι έχουμε εκ νέου να κάνουμε με την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ας θυμηθούμε τη θέση που πήρε το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την κατοχή στο Κουβέιτ από το Ιράκ. Τότε μας έλεγαν και στην Ελλάδα και αναφερόταν λίγο πολύ παντού στον κόσμο ότι θα έρθει και η σειρά της απελευθέρωσης της Κύπρου. Και φυσικά κανένας δε ζήτησε να υπάρξει για την Κύπρο κάποια στρατιωτική επέμβαση. Αυτό που ζητάμε είναι να ασκήσουμε την οποιαδήποτε δυνατή πίεση για να φύγουν επιτέλους τα στρατεύματα κατοχής και να σταματήσει η τραγωδία του κυπριακού λαού.

Το κείμενο του κυρίου Φίνσμπεργκ που συζητάμε περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία. Αναγνωρίζει, για παράδειγμα, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Κύπρου. Αναγνωρίζει επίσης σαν μοναδικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εύχεται επίσης την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ωστόσο το κείμενο δεν αναγνωρίζει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Το κείμενο βάζει όλα τα μέρη και κατακτητές και κατεχόμενους στο ίδιο τσουβάλι. Θεωρεί απλώς ότι τα τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν παράνομα στην Κύπρο και δεν τα θεωρεί ότι είναι στρατεύματα κατοχής. Αυτό το κείμενο δεν καταγγέλλει επίσης την πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία στην Κύπρο και πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί εκεί 80.000 έποικοι και 40.000 Τούρκοι στρατιώτες ενώ ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός δεν ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τις 70.000.

Αυτό το κείμενο αναγνωρίζει κατά κάποιο τρόπο, έμμεσα, την Τουρκία ως εξουσία στην κατεχόμενη Κύπρο και ζητάει από τις τουρκικές αρχές να επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Βεβαίως πρέπει τα πρόσωπα να κυκλοφορούν ελεύθερα από το Νότο στο Βορά και το αντίστροφο, αλλά ποιος είναι υπεύθυνος; Ακριβώς σ' αυτό το σημείο θα ήθελα ν' απευθύνω μια διαμαρτυρία προς το λόρδο Φίνσμπεργκ γιατί είπε, μιλώντας για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ότι "δε μ' ενδιαφέρει ποιος είναι ο ένοχος αυτής της κατάστασης", ξέρουμε όμως ότι είναι εξαιτίας της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνία τηλεφωνικών επαφών και επικοινωνιών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι έχει σημασία να δούμε ποιος είναι ο ένοχος και ακριβώς αφού διαπιστώσουμε τον ένοχο, τον υπεύθυνο αυτής της τραγωδίας, ν' ασκήσουμε πάνω του κάθε δυνατή πίεση για να σταματήσει να προκαλεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δήθεν ευαισθησία για το Κυπριακό(2016-08-12 00:00:00.0)
Για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο(2016-07-21 00:00:00.0)
Αντικατοχικές εκδηλώσεις και στην Αθήνα(2010-07-17 00:00:00.0)
Τουρκικών απειλών συνέχεια(2007-02-27 00:00:00.0)
Κλείνει τα μάτια η ΕΕ(2000-08-01 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης(1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ