Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ταραχή από παρέμβαση Μητσοτάκη

Ενοχλημένος ο Μ. Εβερτ γιατί η πρόταση Μητσοτάκη δεν του αφήνει "περιθώρια ελιγμών" στην ψηφοφορία εκλογής Προέδρου

Διάχυτη ήταν χτες στη Ρηγίλλης η δυσαρέσκεια εξαιτίας των προχτεσινών δηλώσεων του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή. Παράλληλα, καταβάλλονται ανεπιτυχείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για υποβάθμιση του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και θορυβημένος από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Στενοί συνεργάτες του αποδίδουν την ενόχληση στο "μονομερή" αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Κ. Μητσοτάκη για την προεδρία, χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση νωρίτερα μεταξύ των δύο παραγόντων του κόμματος.

Στην πραγματικότητα η ενόχληση του Μ. Εβερτ απορρέει από την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη ότι "η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφίσει κανένα υποψήφιο" από τη στιγμή που πιστεύει ότι "αυτή η καταστροφική κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό". Η θέση αυτή δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Μ. Εβερτ, έστω και την ύστατη στιγμή, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, κάτι που μάλλον φαίνεται ότι είχε κατά νου ο πρόεδρος της ΝΔ. Επιπλέον, με την πρόταση αυτή ο Κ. Μητσοτάκης πλειοδοτεί σε "κομματικό πατριωτισμό", αφήνοντας μάλλον έκθετη την ηγεσία του κόμματος.

Η ενόχληση της Ρηγίλλης αποτυπώνεται στο χτεσινό πρωτοσέλιδο του "Ελεύθερου Τύπου", με το οποίο προτείνεται "πρόεδρος ο Μητσοτάκης, η μόνη λύση για να σταματήσει ο εμφύλιος και να κερδηθούν οι εκλογές". Στο κύριο άρθρο αναφερόταν ως εξήγηση ότι "μας κούρασε αυτή η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Εβερτ. Ο επίτιμος πρόεδρος προχωράει από τη μια δημόσια διαφοροποίηση από τον πρόεδρο της ΝΔ στην άλλη και η ΝΔ καταναλώνει τη μισή πολιτική της προσπάθεια για να συντηρεί, όπως όπως, την εικόνα της πολιτικής ενότητας".

Παράλληλα, επιχειρήθηκε χτες να υποβαθμιστεί η διαφορά των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι συμφωνούν στον τελικό στόχο που είναι η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Αυτό το νόημα είχαν οι δηλώσεις του γγ της ΚΟ Στ. Δήμα."Αν η κυβέρνηση, είπε ο Στ. Δήμας, ψηφίσει το δικό μας υποψήφιο, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί το άλλο πρωί".

Συμβιβαστική εμφανίστηκε και η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία δήλωσε σκεπτική, αν και θα προτιμούσε, όπως είπε, να υποβληθεί υποψηφιότητα "με την έννοια ότι λογικό είναι να μη φτάσουμε στα άκρα".

Αντίθετα ο Θ. Κασσίμης υποστηρίζει την άποψη να μην καταθέσει η ΝΔ πρόταση υποψηφίου, να κάνει μια δήλωση ποιόν θα ήθελε για Πρόεδρο και να μη συμμετάσχει στη διαδικασία.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ